Column: Weer geblunder met Reddingsbrigade

SCHAGEN – Het nieuwe onderkomen voor de Reddingsbrigade Sint Maartenszee gaat flink meer geld kosten. Het gaat om een extra bedrag van €126.063,-. De aansluiting op een rioolput gaat ook nog eens €15.000,- kosten omdat de veronderstelde rioolput nog gebouwd moet worden. Eind 2023 zijn de werkzaamheden gestart en dan moet het toch mogelijk zijn dat de ingebruikname van het nieuwe onderkomen nog voor deze zomer kan plaatsvinden. Maar dan moet alles meezitten en dat doet het niet. De realiteit is namelijk dat de benodigde materialen niet op tijd aankomen.

Tot eind vorig jaar was de reddingsbrigade gehuisvest in een oude loods van defensie. Dat is niet langer verantwoord en dus moet er een nieuw onderkomen komen. De gemeenteraad ging met het geld akkoord. Voor 1,4 miljoen euro moet dit lukken zei het college medio 2022. De plannen werden uitgewerkt, er werd een aannemer geselecteerd en het bouwplan werd vergund en eind 2022 was men klaar om te beginnen.

Maar ja, de bouw vindt plaats in Natura-2000 gebied. Bouwplannen in deze gebieden vragen meer onderzoek. Dat onderzoek was niet ingecalculeerd, terwijl dit verplicht is.  Hoe kan het dat de gemeente dit niet wist? Je hoeft maar te klikken op de website Natura-gebieden en het antwoord is onder handbereik. De blunder zorgt voor vertragingskosten en extra kosten ecologie (€85.000,- excl. BTW). waarmee  geen rekening is gehouden.

Door deze omissie loopt de bouw flinke vertraging op. De vereiste onderzoeken zijn eind vorig jaar afgerond. Eindelijk kan begonnen worden met de bouw van de nieuwe behuizing voor de Reddingsbrigade, die af moet zijn voor de zomervakantie begint. Niet dus. De kozijnen komen later en ook andere materialen laten op zich wachten. De gewenste opleverdatum wordt hoogst waarschijnlijk niet gehaald.

Het college is zich bewust van zijn falen en besluit een post onvoorzien van €20.000,- op te voeren. Niet onlogisch na de begane blunders, want hoogstwaarschijnlijk is dit geld hard nodig omdat er nog wat ‘aandachtspunten’ zijn. Zo moet er een wateraansluiting komen vanaf het strand naar een plek vlak bij de Goudvis. Zal die €20.000,- voldoende zijn? Ik vrees van niet.

Dit verhaal roept herinneringen op aan nieuwbouw voor de Reddingsbrigade Petten en het KNRM reddingsstation vorig jaar. Dat ging ook bepaald niet op rolletjes. In juni 2021 moest het college al toegeven dat er sprake is van een overschrijding van de kosten. Toen was bekend dat het nieuwe onderkomen € €1.299.595,– zou kosten, maar ja, het valt allemaal duurder uit, toen al. Er moest €237.237, – bij.

Grootste misser was toen het bestaande botenhuis van de KNRM. Dat moet weg om plaats te maken voor nieuwbouw. Slopen dus, maar ja, waar laat je de boot en trekker van de KNRM die in het botenhuis staan. Helemaal vergeten en dus moest er gauw een tijdelijk botenhuis gebouwd worden. Deze kosten waren bij het maken van een raming niet meegenomen. Door al dit gedoe is het hele project in feite vier ton duurder geworden.

Toen kwam het college met het verhaal dat over de financiële voortgang van het project onvoldoende is gecommuniceerd met de verantwoordelijke wethouder. Dat valt te betreuren zei het college erbij. Toen al werd duidelijk dat de gemeente weinig grip heeft op grote projecten, maar zo groot is dit project niet. En het project dat nu speelt in Sint Maartenszee ook niet. Het lijkt er dus op dat de toen beloofde verbeterslag nog niet heeft plaatsgevonden. En dat is voor de belastingbetalers slecht nieuws.

Eugeen Hoekstra

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. W
    W zegt:

    Deze blunder schrijven we bij op de ellenlange lijst van blunders van dit college van burgemeester en wethouders. Hou de eer aan jullie zelf en stap op, stelletje lalu’s

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):