Column: Weer een blunder!

Weer een blunder op het gebied van participatie. De gemeente vergat de dorpsraad van Sint Maarten tijdig in te lichten over de komst van het transformatiestation, laat staan te horen wat de raad van het bouwsel vindt. Woningen mogen hier beslist niet, zo’n gebouw opeens wel? De dorpsraad van Sint Maarten is witheet en voelt zich niet serieus genomen door de bestuurders aan de Laan in Schagen.

Het college heeft ja gezegd zonder de dorpsraad van tevoren in te lichten. Inlichten? Wat tegenwoordig participatie heet, veronderstelt meer dan dat. De gemeente moet burgers de gelegenheid geven om te laten weten wat ze van iets vinden. De dorpsraad voorop. Is niet gebeurd met het transformatiestation. Iedereen zit in de hoogste boom . Hoe kan dit? Waarom moeten we dit uit de krant vernemen, vraagt de dorpsraad zich af.

De dorpsraad lijkt wel een beetje klaar te zijn met de gemeente. Er klinken verwijten over woningbouw waarbij Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee buiten schot blijven. Overal in de gemeente Schagen komen woningen, behalve bij ons, luidt de kritiek.

Klopt die kritiek wel? In het dorp Sint Maarten zijn wel degelijk woningen gebouwd. Het jongste wapenfeit is de bouw van 32 grondgebonden  woningen (locatie Rode Kool) naast de huizen die er eerder zijn gebouwd. Dit geeft weer een nieuwe boost voor het mooie dorp Sint Maarten, klinkt het in het gemeentehuis.

Hierbij blijft het niet. Er wordt gebroed op de bouw van nog eens 49 woningen, schrijft JessLokaal op haar website. In Sint Maartenszee zijn of komen 18 hoogwaardige appartementen langs de Zeeweg. Zij helpen de lokale economie vooruit. Zo erg is het hier toch niet?

Of toch wel? In Sint Maarten wordt een nieuwe basisschool gebouwd die de oude zal vervangen. Goed nieuws zou je zeggen, maar de dorpsraad is niet tevreden. De bedoeling was dat bovenop de school appartementen zouden komen. Die komen er niet.

Ook mogen er geen woningen komen aan de zuidoostzijde van het dorp, omdat woningen zich niet verdragen met het monumentale karakter van de West-Friese dijk. Maar waarom mag hier wel dat transformatiestation komen, vraagt de dorpsraad zich af in zijn brief. Natuurlijk had de mail veel eerder de dorpsraad moeten bereiken, moppert men vast op het gemeentehuis. Communicatiefoutje. Daar passen excuses bij. Komen die er ook?

De dorpsraad snapt dat transformatiestations nodig zijn omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt. De komst van het transformatiestation is niet meer tegen te houden, beseft de dorpsraad. Wat de raad echter niet begrijpt is waarom de inwoners van Sint Maartensbrug onwetend zijn gehouden en niet zijn gehoord. Naar mijn mening is dit weer de zoveelste in de reeks blunders die de gemeente maakt op het gebied van het participatiebeleid.

Vorig jaar verscheen een rapport van de Rekenkamercommissie die een onderzoek had gedaan naar het participatiebeleid van de gemeente Schagen. De conclusie die de Rekenkamercommissie trok was niet misselijk: het ontbreekt de gemeente aan beleid voor participatie: geen handvatten voor initiatiefnemers, geen heldere afspraken en geen duidelijke werkwijze om inwoners te betrekken bij beleid. Participatie die niet op de juiste manier wordt bevorderd, kan leiden tot een verlies van vertrouwen in de gemeente.  Zo is het.

Eugeen Hoekstra

 

 

 


Publicatiedatum: 8 juni 2022
Categorie: Column
Aantal views: 225
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Peter
    Peter zegt:

    Niets nieuws onder de zon. De gemeente Schagen is helemaal niet geïnteresseerd in de mening van haar inwoners en ook nooit geweest. Die wordt van tijd tot tijd slechts pro forma gevraagd, maar met de suggesties en aanbevelingen wordt niets gedaan. Om over bestuurlijke vernieuwing maar te zwijgen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: