Column: veel geld naar de sport, amper een cent naar onderhoud wegen

Het kan niet op in Schagen. Voor de sport doen we alles. We trekken de beurs voor de sportcarrousel, voor een VERHUISINKJE  van een voetbalclub naar Groeneweg draaien we onze hand niet voor om. Wat er met zwembad De Wiel moet gebeuren,  weten we nog steeds niet en de toekomst van de Spartahal is ook erg onzeker. Wordt het een turnhal? Of komt de slopershamer langs?

Intussen wordt op Groenoord al weer gedacht aan een multifunctioneel clubgebouw annex kinderopvang. Het is niet de bedoeling dat de gemeente er geld insteekt. Ik zie u twijfelen. Hoeveel betalende leden hebben de voetbal, handbal en hockey bij elkaar? Voetbal 995. Maar wat dacht u van de handbal? 107 leden. Van de hockey? 169 Van de honk- en Softbal 27 leden (cijfers jaar 2019). Deel dan de 3,6 miljoen euro op dit aantal leden. Bent u al van uw stoel gevallen?

Intussen worden de al jarenlange slecht onderhouden wegen, straten en paden niet aangepakt omdat de gemeente zegt dat ze er eerst voor moet sparen. Hoezo sparen? Wie begrijpt dit als de gemeente zegt ruim € 700.000,- te hebben betaald om voor The Rangers het voetbalveld om te bouwen in een honk- en softbalveld.

De gemeente zegt dat sportvoorzieningen bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de inwoners. Voor de gemeente is het belangrijk sportvoorzieningen in stand te houden. De wegen kunnen daarom wel een paar jaar wachten.

De fusie van de twee voetbalclubs heeft de verhuizing in gang gezet. Intussen daalt het aantal leden en niemand stelt de vraag of het nog verantwoord is om zoveel gemeenschapsgeld te investeren in sportaccommodaties.

Scholen moeten sluiten als zij onder de opheffingsnorm zakken. Banken sluiten hun vestigingen omdat het aantal klanten dat langs komt is gedaald. De beweegbare brug komt er niet omdat het aantal passerende boten met mast te klein is om de kosten te rechtvaardigen. Kortom, er is een grens om te zeggen kom je eronder dan houdt het op.

Inwoners in Schagen betalen 9 % extra Ozb om de (sport)voorzieningen overeind te houden die anders zouden zijn opgeheven. Normen van landelijke sportbonden voor sportaccommodaties zijn leidend in de ogen van het gemeentebestuur. Ze blijken peperduur te zijn. Zeker voor een kleine gemeente als Schagen. Trouwens, wat is er mis mee dat bij een tekort aan veldcapaciteit de sportvereniging gebruik moet maken van de dichtstbijzijnde geschikte sportlocatie?

Sport is vooral fitness geworden, bewegen is goed voor je gezondheid. Steeds meer mensen sporten niet in georganiseerd verband maar doen dit individueel al dan niet in een sportschool. Sportservice is de aanjager van de breedtesport. De bevolking vergrijst en dit betekent dat de sportconsumptie verandert.

Exploitatie, beheer en duurzame instandhouding van maatschappelijk vastgoed is een primaire verantwoordelijkheid van inwoners, verenigingen en instellingen of andere particuliere initiatieven, schrijft het college.

Helemaal eens, maar als de lasten andere veel belangrijke zaken als het onderhoud van de infrastructuur wegdrukken, dan gaat er iets niet goed.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 14 september 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: