Column: Waarom mag André Groot geen wethouder zijn?

Waarom mag André Groot geen wethouder zijn? Door zijn partij werd hij vaak genoemd als een potentiële wethouderskandidaat, maar dat veranderde toen zijn partij (Seniorenpartij Schagen) ging meedoen aan de coalitiebesprekingen en duidelijk werd dat de partij in het college zou komen en dus een wethouder moet leveren. Toen moest het bestuur iemand kiezen en besloot Groot uit te sluiten van het wethouderschap. Waarom?

Groot heeft privéschulden die hij moet afbetalen. Hij zegt opgelicht te zijn en dat heeft hem veel geld gekost. Heel erg natuurlijk voor hem maar dit kan geen reden zijn om hem te laten vallen. Waarom niet? Omdat hij geen misdaad heeft gepleegd. Hij is opgelicht, maar zelf is hij geen oplichter. Hij is slachtoffer geworden van criminelen, maar zelf is hij geen crimineel. Waarom is hij dan van de lijst gehaald?

In Roermond wordt een zekere Jos van Rey wethouder. Hij is veroordeeld wegens crimineel handelen. Eind 2017 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag hem tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor onder meer corruptie: hij liet zich jarenlang fêteren met luxe reizen door een projectontwikkelaar met wie hij bevriend was.

Ook schond hij de geheimhoudingsplicht in de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester en ‘rommelde’ hij met stempassen en volmachtbewijzen. Volgens het vonnis, dat ook bij de Hoge Raad standhield, heeft Van Rey met zijn handelen ‘het goede functioneren en de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd’.

Waarom kan Van Rey met zo’n criminele staat van dienst wel wethouder worden en Groot zonder strafblad niet? Daar zien partijen als de VVD en GroenLinks het niet als een probleem dat hij weer wethouder wordt. Hij heeft zijn straf uitgezeten en iedereen verdient een tweede kans.

Groot is al eerder wethouder geweest in Schagen, namelijk in 2013, maar stapte in november 2015 op onder druk van zijn eigen partij, de VVD. Hij kwam lijnrecht tegenover de VVD-fractie te staan over de OZB verhoging in de gemeente.

Groot steunde het plan van het college om de OZB te verhogen met negen procent, maar zijn eigen fractie zag daar niets in en ontsloeg hem. Hij besloot uit de VVD te stappen en is later lid geworden van de Seniorenpartij Schagen en kwam voor deze partij in 2018 in de raad. De VVD is uit het college gestapt en is sindsdien in de oppositie gebleven.

Burgemeester van Kampen heeft hem ontraden om zich kandidaat te stellen voor het wethouderschap. Ze meent dat de schuldenlast het bekleden van dit ambt in de weg staat. Blijkbaar heeft deze waarschuwing effect gesorteerd want hij is zelfs door zijn eigen partij afgeserveerd. Diefstal, fraude, integriteitschending of nog erger moord of doodslag kan Groot niet worden aangerekend. Het hebben van schulden is geen misdrijf. Chantabel misschien? Laat dit dan onderzoeken.

Als Groot een VOG (Verklaring omtrent het Gedrag) kan tonen waaruit blijkt dat het justitiële verleden van hem geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd, dan kan hij gewoon wethouder worden. Zijn partij kan hem ook laten screenen door bureau Berenschot: een zogeheten risicoanalyse.

Als hij door deze screening heen komt zonder beletsel op benoeming, dan is er geen reden om hem van het wethouderschap af te houden. Maar is deze procedure wel gevolgd? Dit had toch eerst gemoeten om vast te stellen of Groot geen wethouder kan zijn.

De vraag is nu of Groot nog wel raadslid wil (of kan) zijn voor de Seniorenpartij nu hem deze poets is gebakken. De partij heeft voor Cor Quint gekozen. Hij heeft niet de ervaring die Groot wel heeft als raadslid en wethouder. Het oogt allemaal erg amateuristisch wat hier gebeurt.

Eugeen Hoekstra

 

 

 

 


Publicatiedatum: 31 mei 2022
Categorie: Column
Aantal views: 394
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. RaraAvis
    RaraAvis zegt:

    Als het gaat om iemand ontraden om wethouder te worden dan is het toch een van de nu voorgestelde wethouders, een kandidaat met een zeer specifiek netwerk.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: