Column: Waarom die steekincidenten in Schagen?

Het dragen van steekwapens is verboden. Toch zijn er steeds meer steekincidenten. Ook in de Noordkop. Waardoor deze toename? Reden is dat de criminaliteit zijn schaduw vooruitwerpt. Het ‘milieu’ dringt zich op. Langzaam maar zeker worden de geesten rijp gemaakt dat geweld normaal is: een totale respectloosheid voor het leven. Ze worden bevattelijk voor opdrachten uit criminele kringen. Wie zo’n mes bij zich draagt, verhoogt het risico dit ook te gebruiken in situaties die je niet aanstaan.

Het steekwapen als symbool voor een totaal losgeslagen samenleving. Dan is het goed dat de politie aan mensen  gelegenheid geeft om steekwapens in te leveren.

Op vijf locaties in de Noordkop kunnen mensen anoniem hun mes of een ander steekwapen inleveren van 11 tot en met 17 oktober. Ook in Schagen kunnen dezen worden ingeleverd op het stadhuis.

De actie maakt onderdeel uit van de campagne ’Drop je knife en doe wat met je life’, om messenbezit onder de jeugd tegen te gaan. Steekwapens zijn favoriet tegenwoordig. Er gaat geen dag voorbij of je leest dat er weer iemand is neergestoken. Ook in Schagen.

Op 14 augustus was er een steekpartij aan de Menisweg in Schagen, waarbij twee gewonden vielen. De drie verdachten zijn vijftien, zeventien en achttien jaar oud. Op 22 augustus vond er een steekpartij plaats in Julianadorp, waarbij een 18-jarige jongen zwaargewond raakte.

De vermoedelijke dader van zestien jaar zit nog vast. In mei van dit jaar werd een 9-jarig jongetje in Den Helder beroofd van zijn step, nadat hij bedreigd werd met een mes. De vermoedelijke daders waren tussen de tien en veertien jaar oud.

En ook op Texel werden onlangs meerdere scholieren bedreigd met een mes. Donderdag 17 september vorig jaar vond een steekpartij plaats in de Frans Halsstraat in Schagen. De steekpartij zou in een woning zijn geweest. Op de kermis in 2019 in Schagen vond er een steekincident plaats waarvoor een 22-jarige verdachte uit Medemblik was aangehouden. Hierbij raakte een 20-jarige inwoner uit Anna Paulowna zwaargewond.

Het kan nog gekker. Een mysterieuze messentrekker stak vrouwen op de fiets in Egmond. Hij reed een  hardloopster aan in Egmond aan den Hoef en stak haar in de borst. Later kwamen nog meer meldingen van soortgelijke praktijken. Het waren allemaal vrouwen zoals twee in Castricum.  Gelukkig is de man aangehouden.

Wilt u landelijke cijfers? De politie neemt steeds meer messen en steekwapens van jongeren tot en met zeventien jaar in beslag. In 2020 werden 1.565 messen van tieners ingenomen, tegenover 486 in 2017. Onder de jongeren zijn het steeds meer tieners: 408 in 2020, tegenover 162 in 2017.

Het is ongelooflijk dat hun ouders niet in de gaten hebben dat hun kinderen rondlopen met een steekwapen of mes. Het is dan ook logisch dat de politie ook deze ouders aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Geef ze een gele kaart of desnoods een rode kaart als zij niet optreden met strafmaatregelen!

Met dit inleveractieplan zijn we er nog niet. De politie moet willekeurig jongeren preventief kunnen fouilleren op wapens. Op de scholen moeten de conciërges dit doen. Maak maar eens de kluisjes open. Wie gesnapt wordt, krijgt celstraf of wordt geschorst van school of zelfs verwijderd. Een flinke douw kan helpen.

In Nederland laten we de dingen vaak op zijn beloop. We grijpen pas in als het kalf verdronken is. Door bezuinigingen van de achtereenvolgende kabinetten Rutte is de Hermandad onvoldoende in staat het probleem goed te tackelen. Zo vissen we altijd achter het net.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 25 september 2021
Categorie: Column
Aantal views: 632
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):