Column: Toch huizen aan de Oudedijk

Wie kent de karakteristieke Oudedijk niet aan de westzijde van de Waldervaart, waar het fijn wandelen is en je kunt genieten van het uitzicht over de weilanden richting de kust. Het plan is om  op deze locatie woningen te bouwen, maar dat plan wordt hartgrondig verworpen wordt door de bewoners van Mezenhof, Sperwerhof, Wielewaal, Burghornerweg en Oudedijk.

Het bouwplan is niet nieuw. In 2021 stond het verschillende keren op de agenda van het toenmalig college, maar net zo snel als het op de agenda kwam, zo snel werd het er ook weer vanaf gehaald. Nu zit er een nieuw college met even veel woningbouwambitie, maar met minder hartzeer als het gaat om landschappelijke waarden. Het bouwplan zou gaan om 3 woningen of komen er 10? Zijn het starterswoningen of juist niet? Het blijft vaag.

Op 3 juni heeft een participatiebijeenkomst plaatsgevonden over het bewuste bouwplan van de heer van Tilburg die niet van ophouden weet. In de zaal hingen overal sfeerbeelden van de bouwplannen en daar schrokken omwonenden van. Net als van het verslag van de bijeenkomst dat ze onvoldoende objectief en accuraat vinden. Zoetjes aan word je de fuik ingezogen, was het gevoel. De woningen komen aan het zuidelijke deel van de Oudedijk. Echter kwam er geen toezegging dat het noordelijk deel buiten schot blijft. De architect deed alle moeite om uit te leggen dat de zichtlijnen behouden blijven, maar dit kan hij niet volhouden m.b.t. het zuidelijk deel van de dijk waar de huizen gebouwd worden.

Het voormalig college was er duidelijk over. Ik citeer: “De motivering van het college om geen medewerking te verlenen aan de bouw van die drie vrijstaande woningen was duidelijk en helder als glas” Ik citeer: “Het behoud van deze dijk (lees: de Oudedijk) als cultuurhistorisch waardevol landschapselement wordt als essentieel beschouwd. De bouw van 3 woningen weegt niet op tegen het behoud van dit waardevolle onderdeel van de groenstructuur.” Het gaat hier om één centrale vraag: wenst het college de Oudedijk – als waardevol stukje cultuurhistorische dijk en als waardevol onderdeel van de groenstructuur te behouden?

Het antwoord toen was duidelijk: ja. Maar nu zit er een ander college en heeft minder scrupules dan het voormalige college met nota bene wethouder Jelle Beemsterboer als chef wonen in zijn midden. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is het credo van dit college. Het gaat er nu om draagvlak te creëren bij omwonenden voor het bouwplan. Een architect wist hier wel raad mee en zegde toe dat de balkons niet aan de achterkant maar aan de voorkant van de woningen komen. Of deze toezegging alle bezwaren heeft weggenomen moet betwijfeld worden, gelet op de inhoud van de brief van de bewoners.

Zij komen met geijkte bezwaren zoals aantasting van de privacy, van het woongenot en van het uitzicht. Aan de andere kant: niemand heeft recht op uitzicht, waarbij komt dat het uitzicht al jaren is onttrokken door de aanwezigheid van wilgen en coniferen. Het is terecht dat de bewoners het monumentale karakter van de Oudedijk benadrukken en het open landschap dat bewaard moet worden. Daarnaast is de Oudedijk zo smal dat het niet veel verkeer aankan.

De opmerkingen zullen weinig indruk maken bij onze vroede vaderen. Aan de Halerweg zijn ook woningen gekomen midden in het groen, wel onder voorwaarde dat ze een landelijke uitstraling moeten hebben. Wat zegt u zelf? Zo gemakkelijk gaat het in Schagen. Er is immers woningnood.

Eugeen Hoekstra

 

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 3 juli 2024
Categorie: Column
Aantal views: 395
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
 1. S
  S zegt:

  Jaren geleden lag er al een mooi plan voor dit stukje Oudedijk. We hebben het constant over een straatje erbij, nou dit stukje is prachtig voor dit straatje erbij…. Zulke stukjes met mooie woningbouw zijn nodig om te komen waar we moeten komen.

  Houd nou eens op met die selectieve “hier wil ik het niet”. Bouw waar het kan, en zorg dat dit met respect gebeurt voor de waarden.

  Ik wil graag dat mijn kinderen een woning krijgen. Je moet op dit moment 10 jaar ingeschreven staan in de kern Schagen! Ja, dan MOET je op zulke stukjes bouwen. Er zijn genoeg plekken waar dit niet kan, en hier kan het prima. Jij vind deze 200 meter dijk dus ZO belangrijk dat je vergeet dat er een woningcrisis is?? Kom op man.. Vraag dat maar ff aan al die mensen zonder woning.

  Ik ben benieuwd naar het plan, en heb er alle vertrouwen in dat dit mooi zal worden.

  Beantwoorden
  • Peter van der Kruijs
   Peter van der Kruijs zegt:

   Lees mijn reactie nog eens goed door. Ik begin nota bene met het feit, dat er woningnood is én dat er in Schagen oost en Muggenburg zuid heel veel woningen gebouwd kunnen en moeten worden. Daarom is er geen noodzaak om dat stukje Oudedijk op te offeren voor die paar huizen.

   Beantwoorden
   • S
    S zegt:

    Door ergens mee te beginnen betekent het nog niet dat de rest waar is. Muggenburg Zuid is pas rond 2033 af, en Oost zal nog langer duren. Ik denk dat jij niet beseft hoe groot de crisis is… en hoe belangrijk zulke toevoegingen zijn.

    Paar? Ik lees 10..!

    En wie heeft het over opofferen? Met mooie woningen wordt t alleen maar mooier. Dan wordt er helemaal niks opgeofferd. Mits er iets passends komt natuurlijk. Dus ik ben benieuwd naar wat er nu komt.

    Beantwoorden
 2. Peter van der Kruijs
  Peter van der Kruijs zegt:

  Dat er in de gemeente Schagen ook sprake is van woningnood is evident, als je kijkt naar de, soms honderden, reacties op een vrijkomende huurwoning van de Wooncompagnie. Dat er dus veel meer en vooral veel sneller moet worden gebouwd, is ook duidelijk. Er zijn daarvoor al twee grote lappen grond beschikbaar. Schagen Oost, waar de gemeente 1200 woningen hoopt te realiseren en Muggenburg Zuid, waar ook honderden huizen kunnen worden gebouwd. Waarom er dan ook moet worden gebouwd aan de Oudedijk, nota bene onderdeel van de Westfriese Zeedijk, is mij een compleet raadsel. Die dijk is van onschatbare landschappelijke en historische waarde. Gemeente, blijf er met je fikken van af.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):