Column: Straatje erbij moet kunnen

Voor Jelle Beemsterboer, de nieuwe gedeputeerde voor Wonen in de provincie Noord-Holland is ‘een straatje erbij’ geen taboe, maar zijn voorkeur gaat uit naar grootschalige bouwlocaties. Hij zegt dit in een interview aan NUL20. Jammer voor Schagen want de gemeente heeft die niet in de aanbieding.

Beemsterboer zegt dat het huidige college van BBB, VVD, PvdA en GroenLinks voortborduurt op de afspraken van het vorige provinciebestuur. Tot en met 2030 zullen er in de provincie Noord-Holland 184.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd. “Dat aantal is niet veranderd”, aldus BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer, “maar wij willen de komende vier jaar wel meer vaart maken met de bouw van nieuwe woningen, ondanks de complexe markt van dit moment.”  Hij adviseert het kabinet om vooral in te zetten op de bouw van sociale huurwoningen.

In het interview spreekt hij tegen dat de provincie voortdurend bouwplannen tegenhoudt. Integendeel, meent hij. Volgens hem staat de provincie naast gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties met het doel de woningbouw te versnellen.

Hij weet van schrijnende voorbeelden van kwetsbare ouderen, die geen passende woning kunnen vinden. Van mensen waarvan de relatie is stukgelopen en die noodgedwongen nog tijdenlang bij elkaar wonen. Van jonge mensen die bij hun ouders moeten wonen omdat ze geen eigen woonplek kunnen vinden. Hij zegt zijn uiterste best te doen om het woningtekort te bestrijden.

Dezelfde zinnen bezigde hij ook toen hij wethouder was van Schagen en probeerde hij jaarlijks 300 nieuwbouwwoningen uit de grond te stampen. Dit is hem niet gelukt. Toch heeft hij best veel woningbouwprojecten binnengesleept zoals het appartementencomplex langs de Beethovenlaan, het Flex-appartementencomplex op het Regioplein en De Veldwachter bij het spoor.

Beemsterboer stelt in het interview dat hij afgelopen najaar naar 44 wethouders van wonen in zijn provincie een brief heeft gestuurd. In deze brief worden zij opgeroepen zich bij hem te melden als regels van de provincie of het Rijk in de weg zitten. Dit gezegd hebbende laat hij vervolgens de oekaze klinken dat er enkel gebouwd kan worden in landelijk gebied dat niet de stempel draagt van ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’.  Alleen in specifieke gevallen kan daar volgens hem van worden afgeweken.

De gemeente Schagen wil juist bouwen in Schagen Oost, een gebied dat zo’n stempel draagt, en zet de gewezen wethouder Beemsterboer van Schagen onder druk met het doel dat de gedeputeerde Beemsterboer een ander liedje gaat zingen. Als Schagen kan aantonen dat er na Muggenbrug-Zuid geen locaties zijn te vinden voor woningbouw, moet Beemsterboer wel overstag gaan. Dat valt te bezien. Waarom de focus gericht op Schagen-Oost en niet op Warmenhuizen Oost of Tuitjenhorn-West? De gemeente Schagen is groter dan de stad Schagen. Die keuze wordt nergens uitgelegd.

Vanuit de bouwwereld wordt gepleit om het woningtekort te bestrijden door woningbouw toe te staan aan de randen van steden en dorpen en op boerenerven. Beemsterboer weet van leegstaande boerenschuren maar zegt dat die niet veel nieuwbouwwoningen opleveren. “Stel we revitaliseren duizend erven, dan nog gaat het over betrekkelijk weinig woningen.  Hetzelfde geldt voor wat ruimer bijbouwen nabij onze kernen; we zullen om het woningtekort serieus te verminderen echt flink moeten opschalen. En dan hebben we het over grote bouwlocaties. Niet in de weilanden, maar bij voorkeur binnenstedelijk. Bij onze OV-knooppunten, want goede bereikbaarheid is belangrijk.”

Kan Schagen Beemsterboer nog wel boeien? Grootschalige bouwlocaties voor een paar duizend nieuwbouwwoningen heeft Schagen niet in de aanbieding. Het is hier wel behelpen Jelle!

Eugeen Hoekstra

 

 


Publicatiedatum: 29 december 2023
Categorie: Column
Aantal views: 346
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
 1. Leen van van Dipten
  Leen van van Dipten zegt:

  Als dhr. Beemsterboer vindt dat grootschalige woningbouw moet kunnen in Tuitjenhorn of Warmenhuizen etc is er dus nog een reden om een (snel) fietspad langs de N245 te leggen.

 2. Bas
  Bas zegt:

  “Jammer voor Schagen want de gemeente heeft die niet in de aanbieding.”

  Heb je onder een steen gelegen ofzo? Schagen is bijna de enige in de Noordkop met zulke locaties. Of je moet muggenburg zuid en schagen oost niet grootschalig vinden???

  • flits
   flits zegt:

   Over muggenburg zuid wordt al sinds 1978/1979 nagedacht, dus dat kun je niet echt als nieuwe locatie aanmerken. Daarnaast is het besluit genomen om daar voornamelijk laagbouw te gaan realiseren, wat zal resulteren in slechts +/- 750 woningen. Schagen oost is nog een verre toekomstdroom zolang de provincie het blijft beschouwen als bijzonder provinciaal landschap, met alle beperkingen die daarbij horen.

Reacties zijn gesloten.