Column: Noordwest ziekenhuizen kan de zorg niet aan

De ziekenhuizen van Noordwest kunnen de druk op de zorg amper aan. Aan de inhaalzorg komt Noordwest niet toe. Niet-gevaccineerden houden veel bedden bezet. In een verklaring zegt Noordwest dat de reguliere acute zorg nu wel gewoon doorgaat, maar dat reguliere acute zorgvraag in combinatie met COVID-zorg veel vraagt van haar personeel. Het is dankzij het verplegend personeel dat het mogelijk was om naast de COVID-zorg, zowel de acute zorg als delen van de niet-complexe zorg door te laten gaan. Dit kost wel een prijs want Noordwest is in vergelijking met andere ziekenhuizen in het land, nog amper toegekomen aan het inhalen van de uitgestelde zorg.

Maar de vooruitzichten baren Noordwest zorgen gelet op de ontwikkeling van COVID-19 en het griepvirus. De voorspellingen laten geen gunstig beeld zien, zegt Noordwest. Ook ervaren de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder een tekort aan personeel en is het ziekteverzuim hoog. Geen wonder zou je zeggen want de werkdruk is onverantwoord hoog. Dit heeft tot gevolg dat Noordwest een aantal operatiekamers (OK’s) gesloten heeft.

Het plan is om in november weer terug te gaan naar de reguliere OK-capaciteit binnen Noordwest. Of dit ook echt kan, hangt voor een groot deel af van het beschikbare personeel, de ontwikkeling van COVID-19 en het griepvirus, schrijft Noordwest.

Er is geen goed nieuws. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Noordkop blijft stijgen. Vanaf vrijdag tot en met zondag werden er in de Noordkop 121 positieve tests afgelegd. Het gaat om 43 inwoners van de gemeente Hollands Kroon, 37 van Den Helder, 36 mensen uit de gemeente Schagen en vijf Texelaars. Dat blijkt uit informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Hollands Noorden. Besmettingen leiden tot ziekenhuisopnames. Meestal twee weken na de besmetting.

Uit een analyse van de ziekenhuisopnames door het RIVM tussen 1 september en 3 oktober bleek dat vier van de vijf coronapatiënten op de intensive care ongevaccineerd waren. Het landelijke beeld wijst nog niet op een grote daling van de bescherming van de vaccins tegen een ziekenhuisopname, maar er is wel bezorgdheid. Zo belanden veel gevaccineerde mensen op de verpleegafdeling die ingeënt zijn tegen het virus. Dit zou te maken hebben met de leeftijd van de opgenomen patiënten. Negen van de tien zijn ouder dan zeventig jaar, zes van de tien ouder dan tachtig. Het is bekend dat de vaccins bij mensen van hoge leeftijd minder goed werken.

Niettemin is het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zich niet laten inenten tegen COVID om principiële redenen en massaal ziek worden. Sander Schimmelpenninck noemt ze in de Volkskrant narcisten. “Corona is voor de dolende narcist een manier om als individualist toch nog eens de sensatie van een groepsidentiteit te voelen. Van het weigeren van een vaccin wordt een lifestyle gemaakt, een heuse strijd.” Wanneer vaccinweigeraars in hun misplaatste slachtofferschap spreken over vrijheid, bedoelen ze vooral de vrijheid om het eigen narcisme te kunnen belijden, die bij hen vóór gaat op de vrijheid en veiligheid van de ander,” aldus Schimmelpenninck. Ik vind dit raak gezegd. Ik vind ook dat het belang van de volksgezondheid boven individuele opvattingen gaat. Hoe komt het anders dat waterpokken en kinderverlamming en noem maar op zo goed als verbannen zijn? Het volksbelang (lees: het gezond verstand) komt eerst.  

Intussen vraagt Noordwest aan patiënten en bezoekers zich te houden aan de basisregels binnen haar ziekenhuizen. Dit heeft echt een positief effect op de druk in het ziekenhuis. “We doen er alles aan om onze patiënten de beste zorg te bieden. Daar kunt u op vertrouwen. Tot slot is het nog goed om te weten dat de afspraken die staan gewoon doorgaan tenzij u door ons wordt gebeld,” klinkt het met pijn in het hart.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 1 november 2021
Categorie: Column
Aantal views: 366
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
6 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Beste heer Hoekstra, uw eerste regel is niet correct. Die moet luiden: “de ziekenhuizen van Noordwest kunnen de druk op de zorg amper aan.” “Ziekenhuizen” is nog altijd meervoud.

  • Mat
   Mat zegt:

   Willem dat is slechts 1 regel uit het hele verhaa! De rest staat hieronder.

   Ten eerste: landelijk gezien is het beeld nog steeds dat veruit de meeste mensen die vanwege een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomen, niet zijn gevaccineerd tegen COVID-19. Gemiddeld gezien heeft 75 procent van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen geen prik. Op de intensive care is dat 80 procent, blijkt uit cijfers van het RIVM.

 2. Maria
  Maria zegt:

  Rutte heeft banken gered maar niet de ziekenhuizen. Die mochten wel failliet gaan, dat is het probleem. Er zijn veel minder bedden en mensen als Gommers wilden geen personeel voor de IC afdelingen opleiden. Anders zouden zij zich maar vervelen.

Reacties zijn gesloten.