Column: Moet Folklore leges betalen?
Moet de muziektuin met zijn zondagse optredens leges betalen voor de evenementenvergunning? Paasvee, Popweekend en het Zandstock Festival in ’t Zand dus ook? De gemeente brengt al jaren géén leges in rekening voor een evenementenvergunning. Dit mag gratis. Met uitzondering voor kofferbakmarkt, fancy fair, braderie of ander soort markten, waar geld verdiend wordt.
De achterliggende gedachte achter de vrijstelling van leges voor deze evenementen is dat zij zorgen voor ‘reuring en gezelligheid’ in de openbare ruimte. De gemeente zegt dat ze nog steeds achter dit standpunt staat. Waarom dan toch een drempel opwerpen van honderden euro’s voor een papiertje? Het is al wat om een vergunning te moeten aanvragen voor iets wat je wil doen voor de gemeenschap. In de vergunning staan allerlei voorwaarden waaraan een organisatie zich moet houden zoals het zorgen voor een aansprakelijkheidsverzekering. Nu moet je er ook voor betalen.
Maar ja, de gemeentekas raakt leeg en dus is de gemeente op zoek naar geldbronnen. Die zijn snel te vinden: de evenementenvergunningen. Waarom moet wel leges betaald worden voor een omgevingsvergunning en niet voor een evenementenvergunning, vraagt het gemeentebestuur zich af. Terwijl de gemeente kosten draagt die zijn toe te schrijven aan evenementen. Bijvoorbeeld schade aan gemeentelijke eigendommen zoals straatmeubilair en gebouwen.
En dus onderzoekt de gemeente de voors en tegens van het heffen van kostendekkende leges voor evenementenvergunningen. Hierbij zal gekeken worden naar leges van andere Noord-Hollandse gemeenten en landelijk vergelijkbare gemeenten. Zo zijn de leges bedragen in Castricum tussen de 100 euro en 600 euro, afhankelijk van het aantal bezoekers.
Het is buitengewoon vreemd om jaar na jaar het standpunt te huldigen dat een vergunning voor evenementen vrij van leges moet zijn omwille van het maatschappelijk belang en benadrukt dat dit standpunt nog steeds staat als een huis en dan toch te besluiten de leges te gaan heffen om reden dat de gemeente kosten maakt voor de tijd die noodzakelijk is voor het beoordelen, het verkrijgen en/of verstrekken van advies, het uitvoeren van een risicoanalyse, doorleefsessie en andere relevante taken, die verband houden met de beoordeling van de aanvraag. Kosten die nooit eerder in rekening zijn gebracht.
De gemeente wil naar kostendekkende leges. Maar welke kosten gaat de gemeente aanmerken als kosten die verband houden met het evenement? Deskundigen zeggen dat op basis van het redelijkheidsbeginsel de hoogte van de leges in verhouding moet staan tot de kosten die de overheid daadwerkelijk maakt voor het verlenen van de dienst waarvoor de leges worden geheven. De gemeente mag er geen potje van maken. Leges kunnen onredelijk zijn voor een kleine organisatie met een krappe begroting. Vergeet niet dat organisaties zelf kosten maken en op elke eurocent moeten letten.
De gemeente maakt het zichzelf moeilijk met het heffen van kostendekkende leges. Je kunt hierdoor geen kant op wanneer het gemeenschappelijk belang van de verleende dienst hoger is dan het individuele belang van de organiserende aanvrager. De gemeente moet zichzelf beleidsvrijheid gunnen om maatwerk mogelijk te maken. Gaat Schagen deze kant op?
Schagen moet niet willen om leges te heffen voor wederwaardigheden waarmee geen geld wordt verdiend. Het enige dat de gemeente moet doen is organisaties in Schagen aanmoedigen om leuke evenementen te organiseren voor de plaatselijke bevolking en hen een kleine subsidie in het vooruitzicht stellen. Dat is andere koek dan organisaties met leges belasten. Bij onze gemeente is echter het hemd nader dan de rok.
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, X, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal