Column: Hoeveel huizen worden in Schagen verhuurd via AirBnB?

Ook in Schagen worden woningen aan toeristen aangeboden via AirBnB. Het gaat om honderden woningen. AirBnB  is niet het enige platform dat woningen en kamers aanbiedt voor vakantieverhuur. Ook bedrijven als Booking.com, TripAvisor en Vrbo (voorheen bekend als HomeAway en onderdeel van de Expedia groep) bieden steeds meer particuliere kamers en woningen aan.

Zoals gezegd is de AirBnB ook populair in de gemeente Schagen. Vorig jaar werden 765 woningen en 40 kamers verhuurd via AirBnB aan toeristen. In 2019 waren het er respectievelijk 701 en 41. Het toeristisch verhuren van woningen was lange tijd vooral een stedelijk fenomeen, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Uit onderzoek blijkt dat AirBnB nu ook in kleinere (landelijke) gemeentes is doorgedrongen.

Neem de gemeente Schagen. Het aantal gereserveerde nachten bedroeg hier 65.153 tegen 80.248 in 2019. De afname is toe te schrijven aan de corona-crisis die in 2020 opkwam. Het aantal gereserveerde nachten staat op naam van Callantsoog met 8.763 overnachtingen, snel gevolgd door Groote Keeten (Abbestede) met 6.152 en Schoorldam met 5.923 overnachtingen.

Wordt er nog wat verdiend? Lees maar. De gemiddelde prijs per overnachting bedroeg in 2020 114 euro en in  2019 109 euro.. Ook zijn de jaarinkomsten per accommodatie bekend. Deze variëren van  € 5.673 in buitengebied van Petten tot € 9.981 in Schoorldam. Gemiddeld is dit € 6.991,-.

Verdient de gemeente er ook wat van? Voor elke overnachting moet toeristenbelasting worden afgedragen aan de gemeente. De opbrengst zou ruim een ton moeten zijn in een goed jaar. Vanaf het jaar 2023 gaat het tarief toeristenbelasting flink omhoog. Dit brengt meer geld in de gemeentekas. De vraag is wel of elke overnachting wordt geregistreerd.

Opvallend is dat slechts een kleine groep het grootste gedeelte van het aantal overnachtingen voor hun rekening neemt. Accommodaties die meer dan 120 nachten werden verhuurd waren bijvoorbeeld in Noord-Holland Noord goed voor 54% van alle overnachtingen, in de Metropoolregio Amsterdam bedroeg dit aandeel 45%.

De provincie Noord-Holland neemt in Nederland een behoorlijke positie in als het gaat om aantal accommodaties voor verhuur via AirBnB. Met 24.615 actieve accommodaties in 2020 bevindt ruim één derde van het totaal aantal accommodaties in Nederland zich in de provincie. De Noord-Hollandse accommodaties werden in 2020 in totaal 1,48 miljoen nachten gereserveerd. Daarmee zijn ze goed voor ongeveer 8,5% van het totaal aantal overnachtingen in Nederland.

De coronapandemie heeft duidelijk een verschillende impact gehad op de diverse regio’s in de provincie Noord-Holland. Vooral in de gemeente Amsterdam, en in mindere mate de Metropoolregio Amsterdam is het aantal actieve accommodaties vanaf het voorjaar van 2020 sterk afgenomen.

In de gemeente Amsterdam lijkt deze afname al eerder te zijn ingezet en is er al sinds het najaar van 2019 al een sterk dalende trend zichtbaar. In Noord-Holland Noord, en in de gemeenten langs de Noordzeekust is de afname van het aantal gereserveerde nachten lager dan het provinciaal gemiddelde.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 7 januari 2022
Categorie: Column
Aantal views: 654
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):