Column: Datacenter HK tart watertekort

Watertekort ook in Noord-Holland Noord, maar het Microsoft datacenter in Middenmeer slurpt liters water om de installaties koel te houden. Vorig jaar 84 miljoen liter. Zolang de temperatuur onder de 25 graden blijft heeft het datacenter geen water nodig en omdat het in Nederland maar een paar dagen warm is, is er geen probleem. Maar het klimaat warmt op en er gaat geen zomer voorbij of de temperatuur stijgt tot boven de 25 graden dagenlang. 

Op 18 maart 2021 kopte De Telegraaf: ‘Datacenters slurpen zoveel water dat er mogelijk te weinig voor huishoudens overblijft.’ Gedoeld werd op bedrijventerrein Agriport in Middenmeer waar Google en Microsoft elk een datacenter hebben.

De gemeente Hollands Kroon heeft Microsoft vergunning verleend voor de bouw van een tweede vestiging en ruimte gereserveerd voor nog eens vier datacenters. De Telegraaf maakte uit interne stukken van de provincie Noord-Holland op dat de twee datacenters 525.000 liter drinkwater per uur gebruiken. Op jaarbasis zou dat 4,6 miljoen m³ zijn en in de toekomst 10 miljoen m³ als alle voorziene datacenters in bedrijf komen.

De PWN bestrijdt deze visie, maar datacenters behoren wel tot de grootverbruikers, antwoordt PWN aan Follow the money. De nuance is dat er pieken zijn, maar evenzoveel dagen waar de leveringscapaciteit per uur klein is. Het is in ieder geval vele malen minder dan het getal van 4,6 miljoen m³ dat in De Telegraaf en andere media werd genoemd.

De datacenters in Middenmeer maken gebruik van vrije luchtkoeling (Free Air Cooling). Warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan de koudere buitenlucht. Pas als de buitentemperatuur boven 25 graden stijgt, komt er water aan te pas. Water wordt dan verneveld en verdampt, zodat de inkomende buitenlucht afkoelt en beter warmte opneemt.

PWN zegt dat het leveren aan datacenters ‘nooit ten koste zal gaan van onze verplichting om drinkwater te leveren’. Hoe het waterbedrijf dat wil garanderen, blijft echter onduidelijk, concludeert Follow the money. Terwijl PWN campagne voert om consumenten ‘s zomers water te laten besparen, voegen de datacenters in een paar jaar in warme zomers de watervraag van een kleine stad toe.

Actiegroep Red de Wieringermeer geeft in het NHD aan ‘dat het is wrang is dat het net de periodes zijn waarin burgers opgeroepen worden om te besparen op hun drinkwater. En dat zal in de nabije toekomst steeds vaker gebeuren. Zo wordt de burger steeds meer de dupe van deze onrechtvaardige verdeling.”

PWN benadrukt dat drinkwater op termijn alleen nog moet worden gebruikt voor menselijke consumptie en andere hoogwaardige toepassingen. Koeling valt daar niet onder. Het probleem is alleen dat de regen op verkeerde momenten naar beneden komt.

Oud-wethouder Theo Meskers wijst in het NHD erop dat het tweede datacenter regenwater dat van het dak komt gaat gebruiken als koelwater. Dit water wordt opgeslagen in een bel onder de grond. De grondlaag kan snel vervuild raken met algen. En in die diepe zandlaag zit van nature zoet/brak grondwater. Dat maakt het water onbruikbaar. Dan is toch leidingwater nodig.

Eugeen Hoekstra

 

 


Publicatiedatum: 12 augustus 2022
Categorie: Column
Aantal views: 253
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: