Column: Burgemeester van Kampen op zoek naar opvanglocaties voor Afghanen

Gemeenten krijgen van het Rijk de opdracht om opvanglocaties te zoeken voor asielzoekers uit Afghanistan. Burgemeester van Kampen is de trekker om dit voor elkaar te krijgen in Noord-Holland Noord, maar uit een inventarisatie van het NHD blijkt dat tot nu toe geen enkele gemeente een opvanglocatie heeft aangeboden. De bereidheid is er wel, maar dan moet de provincie woningbouw toestaan. Voor wat hoort wat.

Den Helder heeft al een azc met 1200 vluchtelingen, in Heerhugowaard eentje met 600 vluchtelingen en Alkmaar het COA hebben al afgesproken dat tot de jaarwisseling 450 statushouders in het voormalige asielzoekerscentrum Vluchthoef in Alkmaar worden ondergebracht. Daarna zullen hier nog twee jaar lang 280 vluchtelingen blijven. Maar dit is niet genoeg. De Commissaris van Noord-Holland heeft verzocht dat in onze regio nieuwe opvanglocaties moeten  komen.

Nieuwe locaties die nu met spoed worden gezocht voor het COA zijn volgens van Kampen in deze regio nog niet gevonden. Ze zegt in het NHD dat het om locaties gaat voor twee à drie jaar. Ze denkt bijvoorbeeld aan vakantieparken of een hotel waarin statushouders tijdelijk onderdak kunnen krijgen. Er speelt nog een andere kwestie: de uitstroom uit de AZC’s stagneert al jaren. Hierdoor zitten de AZC’s overvol. Daarom wil de burgemeester toestemming krijgen van de provincie om woningen te bouwen. Veel woningen want hieraan is grote behoefte. Niet alleen voor het huisvesten van statushouders maar ook voor woningzoekenden in de regio die te maken hebben met lange wachtlijsten.

Gemeenten moeten statushouders met voorrang aan een sociale huurwoning helpen. Dit gaat ten koste van woningzoekenden die nog langer moeten wachten op een woning. De gemeente Castricum weigert om statushouders voorrang te geven en is hierdoor in aanvaring gekomen met de provincie die dreigt met juridische stappen.

Feit is dat de 29.000 plekken voor vergunninghouders allemaal gevuld zijn. “Voor 11.000 statushouders, mensen die het recht hebben om hier te blijven, is momenteel geen plek’’, vertelt van Kampen in de krant. Gemeenten moeten bijspringen om dit op te lossen.  Van Kampen ziet wel mogelijkheden als gemeenten na die drie jaar toestemming van de provincie krijgen om op die plekken reguliere woningen te bouwen. Voor wat hoort wat. Gelijk heeft ze .

Wat meespeelt is de nieuwe Inburgeringswet die op 1 juli 2022  van kracht wordt. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Dit gaat in eerste instantie om tijdelijke opvanglocaties, maar ook moet er in de toekomst een regionale opvanglocatie komen waar honderden vluchtelingen ook leren in te burgeren. Statushouders vervelen zich dood en hieraan moet een einde komen door ze in te schakelen op de arbeidsmarkt en niet in de laatste plaats om de Nederlandse taal te leren.

Hiermee wordt de woningnood niet opgelost. Door het tekort aan huizen vindt er geen uitstroom plaats van statushouders. In feite zijn er geen opvangplekken voor de Afghanen in de Noordkop. De provincie kan helpen door locaties aan te wijzen waar woningbouw kan plaatsvinden. De gemeenten zien dit als wisselgeld in de discussie om vluchtelingen op te vangen. Volgens van Kampen is daar niets mis mee: ,,Elkaar in deze situatie de helpende hand te reiken is ook een middel om de woningnood in dit land op te lossen.’’

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 23 september 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
4 antwoorden
  • Stijn Vos
   Stijn Vos zegt:

   Wat u zegt klopt niet. Welke grote steden zouden dat zijn dan? Die link van het CBS is een concentratie-index. Het geeft het aandeel immigranten op de totale bevolking weer. In absolute aantallen en in aandeel op de bevolking heeft Schagen op geen enkele wijze méér ‘zijn steentje bijgedragen’ dan andere gemeenten.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: