Achterstand huisvesting statushouders

SCHAGEN – Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) meldt dat over het afgelopen jaar ruim 30.000 statushouders zijn gehuisvest tegen 29.000 in 2022. Het hadden er bijna 39.000 moeten zijn.

Van de 342 gemeenten hebben er 89 uiteindelijk hun doelstelling gehaald.

Dat is niet het geval met de gemeente Schagen. Hier zijn in de tweede helft van 2023 27 statushouders gehuisvest. De taakstelling was 43 statushouders.

In buurgemeente Hollands Kroon hetzelfde laken een pak. Hier zijn 47 statushouders gehuisvest, waar het er 66 moesten zijn.

De achterstand is het grootst in Den Helder. Hier zijn 49 statushouders gehuisvest tegen 81 statushouders verplicht.

Alkmaar laat zien dat het anders kan. Hier zijn 41 statushouders gehuisvest, terwijl de taakstelling vier statushouders was.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
  1. Bianca
    Bianca zegt:

    Gelukkig hoeven wij niet te vluchten voor bommen. Slapen onze kinderen veilig in hun bedje. Gelukkig worden wij ons huis niet uitgejaagd door kolonisten. Gelukkig mogen we in Nederland allemaal egoïstische reacties plaatsen onder kranten berichten.

  2. Trudy
    Trudy zegt:

    Beetje raar dat een grote stad als alkmaar, er maar 4 hoefde te huisvesten. In tegenstelling tot de ander genoemde gemeentes.

  3. Agnes Smit
    Agnes Smit zegt:

    In de gemeente waar ik woon moeten mensen inmiddels 10 jaar op een wachtlijst staan voordat ze een huurwoning krijgen toegewezen. Dat is toch absurd! Ik ken iemand die 20 jaar op de wachtlijst stond. Dit kan toch zo niet doorgaan. Er zijn nu al gemeentes die daklozen voorrang geven bij toewijzing. Ook een oplossing, eerst een tijdje onder de brug gaan slapen.

Reacties zijn gesloten.