32 Oekraïense kinderen naar school in Schagen

SCHAGEN – In Schagen krijgen 32 Oekraïense vluchtelingenkinderen les: 25 op de basisschool en 7 in het voortgezet onderwijs. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In totaal telde Schagen op 1 november vorig jaar, de meest recente peildatum, 328 vluchtelingen uit Oekraïne, onder wie 46 kinderen en 282 volwassenen. Dat zijn er bovengemiddeld veel als je naar de rest van Nederland kijkt.

In het najaar telde ons land meer dan 100.000 vluchtelingen uit Oekraïne; bijna een kwart van die groep bestaat uit kinderen. Die gaan bijna allemaal naar de basis- of middelbare school.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
 1. Henk
  Henk zegt:

  Of je nu voor of tegen de opvang van vluchtelingen bent, tel je zegeningen.

  Ik zie in Schagen eerlijk gezegd nog liever Oekraniense vluchtelingen dan vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, Yemen, Afganistan, Eritrea, Somalië of Algerije. En wel hierom:

  Cultureel gezien zijn Oekrainers veel meer Europees georienteerd dan die andere hierboven genoemde nationaliteiten. Je hoeft geen moslimhater te zijn om dat te zien.
  Oekraieners hebben een relatief goede schoolopleiding gehad. Zeker als je het vergelijkt met die andere hierboven genoemde nationaliteiten. Als je weet hoeveel het onderwijs de Nederlandse maatschappij kost, dan zijn relatief goed opgeleide vluchtelingen, mits niet werkschuw, eigenlijk een kadootje.
  Onder Oekraiense vluchtelingen bevinden zich veel jonge vrouwen en moeders met jonge kinderen. Hun vrienden, echtgenoten, vaders, broers, zonen vechten veelal aan het front tegen de Russen. Deze jonge Oekrainers kunnen voor enige regionale verjonging zorgen.
  In tegenstelling tot veel andere asielzoekers, mogen Oekraiense vluchtelingen (m/v) werken in Nederland. De arbeidsparticipatie is daardoor vrij hoog in vergelijking met de andere hierboven genoemde nationaliteiten.

 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Aan al diegenen die het druk hebben met het afzeiken van anderen die hun mening, terecht, onterecht, beschaafd of onbeschaafd, kenbaar maken. Vertel nu zelf eens wat jullie ervan denken met een beetje onderbouwing erbij. Zal het lezen wat aangenamer maken.

 3. M. Tesselaar
  M. Tesselaar zegt:

  Beste J,

  Volgens mij telt de gemeente Schagen 26 basisscholen en 2 middelbare scholen. Verdeelt u deze 32 kinderen over onze scholen. De meeste van deze kinderen woonden eerst in een Nederlands gastgezin en het is mooi om te zien hoe snel zij de Nederlandse taal zo goed beheersten. Een koppeling maken tussen slechte schoolprestaties en deze groep kinderen lijkt mij foutief…

  • Harry
   Harry zegt:

   Dat is wat populisten als Jac doen. Die hebben een zwart schaap nodig om hun frustraties op te botvieren. Maakt niet uit als hun verhaal kant noch wal raakt. Boosaardig.

    • Harry
     Harry zegt:

     Je suggereert een verband tussen de komst van Oekraiense leerlingen en de prestaties van de NL leerlingen. En dat is naast onjuist ook vals. Het niveau van de NL leerlingen stond voor de komst van de Oekraïners al onder druk. Maar dat wist jij ook wel.

 4. J
  J zegt:

  Enorm lerarentekort, overvolle klassen en dan ook nog een zootje leerlingen die de taal niet beheersen, een oorlogstrauma hebben opgelopen en dus alle aandacht opeisen. Niet zo vreemd dat de Nederlandse leerlingen ver onder de maat prsteren als ze geen aandacht krijgen.

Reacties zijn gesloten.