20 miljoen voor aankoop agrarische bedrijven

SCHAGEN – De provincie wil 20 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van agrarische bedrijven van boeren die willen stoppen. 

De afgelopen maanden benaderden bijna 30 Noord-Hollandse agrariërs de provincie met de vraag om opgekocht te worden. Een aantal van deze ondernemers wil bijvoorbeeld met pensioen en heeft geen opvolger. 

De bedrijven voldoen niet aan de huidige opkoopregelingen van het Rijk omdat ze bijvoorbeeld te weinig stikstof uitstoten of te ver liggen van beschermd Natura 2000-gebied.

Als er minder agrarische bedrijven zijn dan vermindert de stikstofuitstoot op beschermde natuur, ontstaat er mogelijk ruimte voor PAS-melders én kunnen boeren doorgaan die willen blijven. Provinciale Staten nemen hier op 6 maart een besluit over.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):