Blikjes met statiegeld op losse schroeven

SCHAGEN –  Eind dit jaar gaat het statiegeld op blikjes in. Het bedrijfsleven wilde hiervoor duizenden innamepunten op straat inrichten. Maar met dat plan maakten gemeenten snel korte metten.

Gemeenten werden bij de totstandkoming van het plan niet geconsulteerd en waren ‘not amused’. In de aanloop naar een technische briefing door het Afvalfonds afgelopen donderdag in de Tweede Kamer trok de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) fel van leer.

De plaatsing van innamepunten in de openbare ruimte is uiterst onwenselijk, aldus de VNG. Daarbij is niet nagedacht over de impact op deze ruimte en de ondergrond. Ook maakt de gemeente koepel zich zorgen over vervuiling en rondslingerende verpakkingen die niet door de automaten worden geaccepteerd. Conclusie: gemeenten zullen hier niet aan meewerken.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):