Zorgen toekomst parochie Martinuskerk ’t Veld

HOLLANDS KROON – Het besluit van het bisdom om een nieuw samenwerkingsverband genaamd het Franciscusverband aan te gaan, roept zorgen op onder veel parochianen van de Sint Martinuskerk in ’t Veld.

Begin mei 2023 werd bekend dat er een nieuw bestuur was gevormd voor de samenwerkende parochies van Nieuwe Niedorp, ’t Veld en Waarland. Nadat het eerdere samenwerkingsverband “De Vijfhoek” in januari dit jaar werd ontbonden en afscheid werd genomen van Heerhugowaard is de bedoeling dat Tuitjenhorn zich bij deze drie parochies voegt.

Het samenwerkingsverband onder de naam Franciscus is gericht om in de toekomst aan te sluiten bij de Christophorusparochie van Schagen. Eerder maakte vicaris-generaal monseigneur dr. Bart J. Putter al bekend dat ook het Bisdom Haarlem-Amsterdam het zwaar valt om kerken te reorganiseren en af te stoten: “Het is financieel onmogelijk om alle kerken open te houden.”

Msg. Putter: “In plaats van de parochies een langzame dood te laten sterven, willen wij dat er in de regio’s centrale kerken worden aangewezen. Dit doen wij niet om parochiebesturen en trouwe kerkgangers te pesten. We doen wat we kunnen om vitale kerken te creëren waar we onze geloofsboodschap kunnen uitdragen. Daarvoor kunnen we beter een aantal levendige, centrale kerken hebben dan veel kerken waarmee het niet goed gaat.”

Hans Glas, voorzitter van de parochieraad van de Sint Martinuskerk laat weten dat er een groep vrijwilligers en parochianen is die zich willen inzetten voor het openhouden van de Martinuskerk. Hij hoopt op voldoende morele en financiële steun.

Avatar foto
Richard de Graaf is als weekendredacteur actief voor Noordkop Centraal en Regio Noordkop.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):