Voorbereidingen voor opvang vluchtelingen op gang

NOORDKOP – In de regio starten verschillende particuliere initiatieven voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook de gemeenten zijn bezig met de voorbereidingen voor vluchtelingenopvang in de Noordkop. 

Een voorbeeld van een particulier initiatief is dat van Peter en Jose Fekkes uit Barsingerhorn. Normaal gesproken geven ze trainingen in de schuur achter hun huis maar vanaf zaterdag verblijven er zes vluchtelingen. In het mantelzorghuisje op hun erf bieden ze nog eens ruimte aan vier vluchtelingen. 

Wethouder Jelle Beemsterboer laat weten dit soort lokale initiatieven te omarmen: “Mooi dat onze samenleving zich zo opent.” De gemeente houdt een lijst bij met deze gastvrije adressen, maar gaat ook zelf opzoek naar opvangplekken, zoals grote leegstaande panden.

Daarnaast bracht de gemeente een e-mailadres in de lucht: oekraine@schagen.nl, die moet helpen om de boel zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. 

Ook Peter Fekkes richtte een online hulplijp op. Zo maakte hij het platform: www.Shelter4Ukraine.eu, waarop vluchtelingen en mensen met een slaapplaats over, elkaar kunnen vinden. Echter kunnen ze van die laatste groep nog wel wat extra aanmeldingen gebruiken. 

Heeft u geen extra ruimte maar wilt u wel op een andere manier bijdragen? Dat kan. Peter en Jose zijn namelijk ook nog opzoek naar extra spullen, zoals eenpersoonsbedden met matras, een stofzuiger, wasmachine en een droogrek. Mocht u deze spullen over hebben of kunnen missen, kunt u contact opnemen met redactie@noordkopcentraal.nl.

 

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):