Visie: sportpaleis aan zuidkant Waldervaart

Als je de Ontwikkelvisie Schagen 2040 mag geloven, verrijst er binnen niet al te lange tijd een zwembad aan de zuidrand van de wijk Waldervaart en niet alleen het zwembad, ook de nieuwe Spartahal krijgt hier een plek. Nu is het er groen en is het uitzicht geweldig maar dit blijft niet zo.

Oké, het is maar een visie en voor een visie moet je naar de oogarts zei Mark Rutte een keer op een VVD-congres en dus moet je visies met een korreltje zout nemen. Of deze keer niet?

Het zwembad is van de beginjaren zeventig en sterk verouderd en er zijn renovaties nodig die veel geld gaan kosten. Hetzelfde geldt voor de Spartahal. De verwachting is ook dat Schagen eerder een toename dan een afname van de bevolking zal zien. Voorzieningen als een overdekt zwembad en een sporthal blijven nodig. Het is vooral de beoogde locatie die verbazing oproept. Of is de keuze wel te begrijpen?

De  Visie spreekt over twee vliegen in één klap: de sportvoorzieningen verhuizen naar een verkeerstechnisch gunstiger locatie dicht bij de Zuiderweg en de Westerweg en aan de andere kant komt door verplaatsing flink veel ruimte beschikbaar voor woningbouw.

Er is ook even gekeken naar een andere locatie, namelijk waar de ‘Burgemeester de Wildeschool’ is gevestigd. Maar die viel snel af. De buitenruimte is te klein en zijn hier niet appartementen gepland? Niet doen dus en zo komen de gemeentegronden ten zuiden van de Waldervaart in beeld: vlot te ontsluiten vanaf de kruising van de Westerweg met de Zuiderweg en is ook voor de fietser goed te bereiken via de Molenweg. Doen dus? De Visie vindt van wel. Het renoveren van de twee sportaccommodaties kost veel geld; geld dat beter kan worden besteed aan nieuwbouw is de gedachte.

De Visie gaat een stap verder en ziet mogelijkheden om andere verouderde en nieuwe sportfaciliteiten naar de zuidrand van de Waldervaart te halen. Tegelijk meent de Visie dat het sportpark ‘Groenoord’ en sportpark ‘Nes Noord’ behouden blijven en zelfs worden  versterkt.  Wat die faciliteiten zijn, wordt niet duidelijk gemaakt. Niettemin ziet de Visie het ‘sportpaleis’ als een markant object in de groene stadsrand van Waldervaart en de ontsluitingsweg vanaf de Westerweg als mooie oprijlaan richting het complex.

Behoren deze plannen tot grootspraak waar niets van terechtkomt? We gaan terug naar januari 2021. Toen hield de politiek in Schagen een discussieavond over een sportpark of sportpaleis in Muggenburg-Zuid. Doel is streven naar dubbelgebruik van sportvastgoed door concentratie van binnensporten onder één dak. Raadsleden Simco Kruijer (JESS) en Merieke Bredewold (Wens4U) hadden diverse sprekers uitgenodigd om over dit onderwerp te praten. Er werd gesproken over een sportcampus: een locatie waar alle sportactiviteiten in de stad Schagen verhuizen naar een centrale plek in Muggenburg-Zuid. Het college reageerde niet terughoudend op het idee van een sportcampus.

De sporthallen en het zwembad de Wiel zijn versleten. Stel dat renoveren duurder uitpakt, dan ligt nieuwbouw voor de hand. Niet veel later komt het college terug op haar welwillende houding en komt met een nieuwe visie: Groenoord is the place to be. Daar moet het gebeuren. En zo geschiedde. Er kwam een sportcarrousel tot stand met als hoogtepunt de verhuizing van de voetbalvelden van Nes-Noord naar Groenoord. Eind goed al goed? Nee want het plan stokt.

Stichting Sportgebouwen Groenoord werd opgericht om een multifunctioneel, energiezuinig en maatschappelijk verantwoord clubgebouw te realiseren op deze locatie. Dit clubgebouw zal een kantine en kleedaccommodaties bevatten voor alle sportclubs in Groenoord. Daarnaast is de Stichting Kinderopvang Regio Schagen (SKRS) betrokken bij de conceptontwikkeling om een buitenschoolse opvang te creëren, die volledig gericht is op sport en bewegen. Het hele plan kost 9 miljoen euro, te financieren door de stichting middels een banklening gedekt door een bankgarantie van de gemeente. Het laatste bericht hierover is van 10 april 2023. Sindsdien is er niets meer vernomen. Intussen zijn de bouwkosten flink gestegen en is het de vraag of die 9 miljoen voldoende is.

Het zwembad en de Spartahal zijn niet meegenomen in de sportcarrousel, terwijl hun staat van onderhoud zodanig is dat er iets met deze accommodaties moet gebeuren. Dan maar weer een sportpaleis bedenken voor de stad Schagen waar die twee voorzieningen moeten komen plus andere sportfaciliteiten aan de zuidrand van de Waldervaart? Eén ding is zeker het zwembad en de Spartahal kunnen niet wachten tot 2040.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 2 mei 2024
Categorie: Column
Aantal views: 314
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):