Vertrekkende Schagenaren meer dan goedgemaakt

SCHAGEN – Schagen is de op een na populairste gemeente van Noord-Holland om te gaan wonen. Purmerend was in 2023 de populairste. Onze buurgemeente Dijk en Waard eindigde op de derde plek.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor elke 100 mensen die vorig jaar uit Purmerend vertrokken naar een andere gemeente kwamen er 129 inwoners terug. Op Texel is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst.

Uit de gemeente Schagen vertrokken in 2023 1536 mensen. Daar staat tegenover dat zich vorig jaar 1923 nieuwe inwoners in de gemeente vestigden. Voor elke vertrokken inwoner kwamen dus 1.25 nieuwe inwoners in de plaats.

Volgens Marco Schuurman van Slimster valt de populariteit van Purmerend goed te verklaren. “Het is vermoedelijk de combinatie van de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam, de relatieve rust en ruimte en de enigszins betaalbare huizenprijzen die Purmerend interessant maakt voor veel mensen. In Schagen en Dijk en Waard zijn de gemiddelde huizenprijzen nog wat lager, maar de ligging voor velen wat minder ideaal.”

Al met al zijn er achttien Noord-Hollandse gemeenten waar juist meer mensen vertrokken dan naartoe verhuisden in 2023. Op Texel kwamen voor elke honderd vertrokken inwoners slechts 73 terug, en dat is de laagste score van de provincie. Ook Uitgeest, Amsterdam en Amstelveen doen het niet goed.

Veel Noord-Hollanders die vertrekken uit hun gemeente, blijven wel ‘gewoon’ in deze provincie wonen.

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Natuurlijk Schagen
    Natuurlijk Schagen zegt:

    Zijn in deze cijfers de statushouders, asielzoekers en alle arbeidsmigranten meegeteld? Het maakt niet uit of ze tijdelijk zijn of permanent. Als ze maar niet vergeten zijn voor de goede cijfers.

Reacties zijn gesloten.