Column: Vaccinatie of liever in de rolstoel?

Terwijl ik op een bankje wachtte op mijn vrouw die in een winkel haar hobby ‘kijken maar niet kopen’ uitoefende, liepen er groepjes scholieren door Putten met de opdracht mensen te interviewen. Ze kwamen uit Den Haag en waren op ‘werkweek’ op de Veluwe. ‘Wat weet u van Putten?’ was de vraag die ze hadden meegekregen van de schoolleiding.

Het eerste wat mij te binnen schoot was dat veel orthodoxe Puttenaren hun kinderen niet laten inenten omdat ze wat dat betreft volledig op hun God vertrouwen. Ik had ergens gelezen dat er in de ‘Biblebelt’ veel lichamelijk gehandicapten rondrijden in een rolstoel en erg kwaad zijn omdat hun ouders ze niet hebben laten vaccineren tegen kinderverlamming. Die mensen zijn nu rond de 40 jaar oud. Gelukkig is de vaccinatiegraad ook in de Biblebelt tegenwoordig zo hoog dat de weinigen die niet gevaccineerd zijn toch weinig kans hebben op het krijgen van besmettelijke ziektes. Ze worden als het ware beschermd door degenen die wél zijn gevaccineerd. Je laten vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medemensen.

Door je te laten vaccineren zet je je lichaam aan tot het maken van antistoffen, zodat je als je de ziekteverwekker in je lichaam krijgt niet meer zo ziek wordt en in het geval van Polio (kinderverlamming) er geen handicap van overhoudt. De eerste besmettelijke ziekte die door massale vaccinatie helemaal is uitgeroeid is de Pokken. Na de Tweede Wereldoorlog bestonden er nog steeds ernstige besmettelijke ziektes. Kinderen kregen toen nog bijvoorbeeld Difterie en Kinkhoest.

In 1948 werden er waar nu het Noordwest Ziekenhuis staat ‘barakken’ gebouwd. waarvan er één als TBC-paviljoen werd ingericht. Een ander paviljoen werd bestemd voor opname van mensen met een besmettelijke ziekte, zoals bijvoorbeeld Difterie-patiënten om deze in quarantaine te kunnen verplegen. Begin jaren zestig werden kinderen massaal ingeënt. Zo zijn veel besmettelijke ziektes onder controle gekregen. Er zijn bijzonder weinig niet-ingeënte kinderen. De meeste ouders zien wel in dat het belangrijk is kinderen te laten vaccineren.

Vaccinatie is nuttig en belangrijk om de volksgezondheid op peil te houden. En nu is er een bijzonder besmettelijke ziekte opgedoken die iedereen, maar dan ook iedereen zal krijgen. Niemand uitgezonderd. En dan is het goed dat je al antistoffen in je lichaam hebt, zodat je de ziekte de baas kunt. Vooral voor mensen die lijden aan chronische ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk en obesitas is het noodzakelijk zich te laten inenten.

Vaak gaat zwaarlijvigheid gepaard met andere aandoeningen. In Hollands Kroon lijdt 15% van de bevolking aan obesitas, in Schagen 12% en in Den Helder 18%. Het zijn totaal ongeveer 20.000 obese personen in de Noordkop die grote risico’s lopen als zij zich niet laten vaccineren. Ik zou zeggen: laat je zo snel mogelijk vaccineren….

Kees Zwaan


Publicatiedatum: 29 november 2021
Categorie: Column
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef hier jouw reactie: