Trouwen in Hollands Kroon duurder dan in 2023

HOLLANDS KROON – Trouwen in het gemeentehuis van Hollands Kroon kost dit jaar € 397,60 op maandag tot en met vrijdag. Dit is 7,1 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers die trouwwebsite Theperfectwedding.nl heeft verzameld.

Landelijk is trouwen doordeweeks ruim vijf procent duurder geworden. Daarmee is dit het tweede jaar op rij dat gemeenten de trouwkosten harder laten stijgen dan de inflatie.

De goedkoopste gemeente in heel Noord-Holland om te trouwen is Schagen, een huwelijk daar kost € 312,70 euro.

Hoeveel een trouwceremonie kost, mogen gemeenten grotendeels zelf bepalen. De enige regel is dat alle leges samen — voor een huwelijk, en voor zaken als een paspoort, rijbewijs of bouwvergunning — niet meer opleveren dan de dienstverlening kost, antwoordde toenmalig minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vijf jaar geleden op Kamervragen.

Een gemeente kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een huwelijk goedkoop te houden en meer te vragen voor een rijbewijs, of andersom.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):