Steeds meer problemen met terugleveren stroom

REGIO – Meer dan 1.000 consumenten hebben in de eerste helft van het kalenderjaar bij netbeheerder Liander geklaagd dat zij stroom die hun zonnepanelen produceren niet kunnen terugleveren. 

Dat is een stijging van 35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de netbeheerder in zijn halfjaarbericht. Vooral in de Noordkop doet zich dit probleem voor.

Om de toename van duurzame energie bij te benen heeft Alliander in de eerste helft van het jaar 465 miljoen euro geïnvesteerd. Dat is een toename van 60 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Toch stelt Liander dat ondanks deze forse investeringen de snelheid waarmee de energietransitie plaatsvindt maar moeilijk kan worden bijgehouden. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een chronisch tekort aan technisch personeel en lange doorlooptijden door onder andere vergunningsprocedures. Dat betekent dat de schaarste op het elektriciteitsnet toe zal blijven nemen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
 1. De Razende Reporter.
  De Razende Reporter. zegt:

  Niet alleen die zonneweiden zijn afschuwelijk ook het hele landschap wordt verruïneerd om die stroomvoorziening in stand te houden met windmolens en Trafostations.

 2. Michel
  Michel zegt:

  Via welk netwerk leveren die mooie grote molens in de Wieringermeer eigenlijk he stroom aan de datacenters?

  Hoewel ik zeker niet tegen de datacenters en de energie voorziening daarvoor ben, zou het toch een beetje jammer zijn als wij als particulier de dupe als Liander netwerk hierdoor overbelast raakt!

  Voor mij zeker een argument om nog geen panelen om mijn dak te leggen….

 3. PIETER-JAN Duineveld
  PIETER-JAN Duineveld zegt:

  Bij particulieren valt het vaak wel mee. Misschien maar 3% van de tijd dat de boel uitvalt. Mocht je het echt een probleem vinden, deze 3%, Dan is het oplosbaar met een batterij, die in principe op iedere zonnepanelen installatie aan te sluiten is

Reacties zijn gesloten.