Start een watermuseum

Aan het aantal overnachtingen ligt het niet, noch aan de goed bezette bungalowparken, maar het moet en het kan beter in de Noordkop. Maar dan moeten we wel wat te bieden hebben aan de en je zegt de Waag, Enkhuizen en je zegt het Zuiderzeemuseum en de Sprookjestuin. Het zijn stuk toeristen. Trekpleisters worden pleisterplaatsen. Zeg de Zaan en je zegt de Zaanse Schans, Alkmaar voor stuk belangrijke trekpleisters en zo iets moeten die ook komen in de Noordkop. Toegegeven, Schagen heeft haar tien Westfriese folkloredagen, Den Helder zijn Willemsoord, maar het loopt niet storm. Neem de Westfriese donderdagen in Schagen, niets op aan te merken, maar zodra de donderdag voorbij is, zijn de toeristen ook weg en wordt het weer stil in het stadscentrum.

Amsterdam kwam met een goed plan. De stad wil de toeristen die de hoofdstad aandoen (1,2 miljoen per jaar) verleiden naar andere plekken in Noord-Holland te gaan. De Zaanse Schans, Volendam en Haarlem, daar komen ze al, maar er is nog veel meer, laat ze de fraaie steden bezoeken zoals Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Schagen past ook in dit rijtje. Wij zullen ons best moeten doen om een deel van deze toeristen naar hier te lokken. Dan is er wel iets nodig dat jong en oud trekt. Het adagium in onze regio moet zijn van kust tot kust. Van Alkmaar naar Hoorn, van Hoorn naar Schagen en van Schagen naar Den Helder. Van het strand van Callantsoog naar het strand van Medemblik. Tussen deze plaatsen moet een verbindingslijn komen.  

Heeft Enkhuizen het Zuiderzeemuseum dan Schagen het Watermuseum. Water is een belangrijk element in de streek waar we wonen. Water is vriend en vijand tegelijk. We leven onder zeeniveau en toch blijven we er wonen. Leg dat maar eens uit aan vooral buitenlandse toeristen. Water is van alles: het is verassend, het is speels, het is spannend, het is dreigend en het is energierijk (de getijden).     

Wat deze streek nodig heeft is een Watermuseum (mag  ook best Waterpark worden genoemd, het is mij om het even) waarin van alles te beleven valt over water: een doe-museum voor jong en oud (waterproefjes doen, bedienen van een sluis of een molen of een vloedkering), zoutwater omzetten in zoetwater. Een museum waar je veel kan opsteken over dijkbeheer, dijkbewaking, zeespiegelstijging en wonen onder zeeniveau, hoe pakken we dit probleem aan: hogere dijken, zandsuppleties, bouwen van waterwoningen op palen, noem maar op.  

Het is een museum waar je een tochtje kunt maken door het riool, waar je leert over het maken van leidingwater, over het schoonhouden van oppervlaktewater, over de benutting van eb en vloed voor energieopwekking, enzovoort. Er is zo’n museum in Arnhem. Maar dat is een eind weg, belangrijk is dat wij hier de zee hebben met al zijn hebbelijkheden en plezierige kanten. Dynamiek en educatief. Zo moet het museum worden. Met een spannende waterbaan voor de kinderen. Voor dit museum is wel een paar hectare grond nodig, maar aan grond is in Schagen en omgeving geen gebrek.

Kees Turnhout van de stichting Top van Holland zei het een paar jaar geleden: “We moeten de wegen vinden om de goede eigenschappen van onze regio een zo groot mogelijke bekendheid te geven’. Turnhout wijst naar Groningen waar Dirk Nijdam, directeur van het bedrijf Marketing Groningen, heeft de slogan bedacht ‘Er gaat niets boven Groningen’. Momenteel zijn er op t.v. spotjes te zien die gaan over Zeeland, Gelderland en Zuid-Limburg en zelfs over Texel. Je moet zoveel te bieden hebben dat de toeristen  hier langer blijven. Ze zoeken een hotel op of huren een appartement. Maar dan moet je wel wat te bieden hebben.  

Als we willen profiteren van de toeristenstroom die jaar in en jaar uit de hoofdstad aandoen, dan is er meer nodig dan de Westfriese Folklore op de donderdag. Ook op de andere dagen zijn de toeristen hartelijk welkom, maar dan moet er iets zijn dat de aandacht trekt. Een Watermuseum draagt alles in zich dat de (buitenlandse) toerist zal aantrekken. Hoe houdt Holland zijn voeten droog? Een thema dat deze toeristen heel goed op waarde weten te schatten. 

Eugeen Hoekstra

 

 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: