Snelheidsovertredingen in Noord Holland

NOORDKOP – In 2021 werden bijna 6,7 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven in Nederland, waarvan ruim een miljoen afkomstig zijn uit Noord-Holland. Dit blijkt uit een analyse van Independer.

De meeste snelheidsboetes werden uitgedeeld in Haarlemmermeer (ruim 300 duizend), gevolgd door Amsterdam (ruim 200 duizend). In Enkhuizen werden slechts vier verkeersdeelnemers beboet voor het overtreden van de maximum snelheid.

In de Noordkop werden met 11.001 boetes de meeste snelheidsovertredingen uitgeschreven in Hollands Kroon. Schagen deed het iets beter, met 10.858 geregistreerde snelheidsovertredingen. Gevolgd door Den Helder, met 9.567 boetes voor het overtreden van de maximale snelheid. 

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stelt dat een derde van de dodelijke verkeersongevallen te maken heeft met een te hoge snelheid.

Er zijn verschillende verklaringen voor te hard rijden. In een artikel van nu.nl verteld Patrick Rugebregt, woordvoerder van het SWOV: “Het aandeel overtreders op een weg hangt vooral samen met de geloofwaardigheid van de limiet, de verkeersintensiteit en het handhavingsniveau.”

Vanaf 6 juli 2022 krijgt elke nieuwe auto in Nederland een verplichte snelheidsbegrenzer mee. Dit systeem registreert je snelheid, vergelijkt deze met de geldende snelheidslimiet en kan zelfs ingrijpen wanneer je snelheid te hoog is. 

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):