Scheefwonen in Noordkop niet aangepakt

NOORDKOP – Wooncompagnie is niet van plan om  scheefwonen aan te pakken. 

Wooncompagnie beheert 14.000 sociale huurwoningen in de regio. Sociale huur is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. 

Scheefwoners zijn mensen die genoeg verdienen om meer huur te betalen of een woning te kopen. Het rijk maakt vanaf 1 juli voor deze groep een extra huurverhoging van € 50,- tot € 100,- per maand mogelijk. 

Een gezin met een inkomen van meer dan € 55.500,- gaat dan € 50,- per maand meer betalen. Bij een inkomen van boven de € 75.300,- wordt dat € 100,- per maand. 

Stefan van Schaik, bestuurder van Wooncompagnie, vertelt dat dit voor hen een principiële keuze is. Volgens hem is de groep die net iets meer verdient heel klein in omvang. 

Bovendien zijn dat mensen met beroepen in bijvoorbeeld het onderwijs of de detailhandel. Omdat dit geen mensen zijn die veel meer kunnen verdienen, vindt Van Schaik dat ze daar niet nog meer huur aan kunnen vragen. 

Een andere reden waarom corporaties hier geen gehoor aan geven, is omdat gezien de wooncrisis er voor hoge middeninkomens weinig tot geen ruimte is in de vrije sector.

In Amsterdam wordt de extra huurverhoging wel doorgevoerd, door woningcorporatie Eigen Haard. 11% van haar sociale huurders heeft een hoog middeninkomen of hoog inkomen.

In Schagen is 14% van de huurders van Woonconpagnie scheefwoner. In Den Helder en Hollands Kroon is 15% scheefwoner.

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):