Schagen wil inkomenstoets huishoudhulp

SCHAGEN –  Ondanks grote weerstand van de oppositie in de gemeenteraad komt het college van Schagen toch met het voorstel om een inkomensafhankelijke eigen bijdrage te vragen van inwoners die om huishoudelijke hulp vragen.

De maatregel zou moeten ingaan op 1 januari 2025. Onder meer de SP, Wens4U en D66 willen wachten op landelijke regelgeving, terwijl CDA, JessLokaal, PvdA en Seniorenpartij juist hierop vooruit willen lopen.

Momenteel is vanwege de wet een eigen bijdrage van kracht van € 19,- per maand ongeacht de hoogte van het inkomen. VVD, D66 en GroenLinks zijn er van overtuigd dat wat het college wil doen juridisch niet houdbaar is.

Krimpen aan den IJssel en Leusden hebben enige tijd terug een inkomensafhankelijke eigen bijdrage ingevoerd en zijn tot op heden niet  teruggefloten door het Rijk of een rechter.

Een uitgewerkt voorstel wordt op 29 of 30 november voorgelegd aan de oordeelsvormende raadsvergadering.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Jeroen
    Jeroen zegt:

    De stelling dat de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Leusden een inkomensafhankelijke eigen bijdrage ingevoerd hebben komt door een de houding die men heeft aangenomen tot rechterlijke uitspraken. Belangenorganisatie Iederin voert al langer een lobby tegen gemeente die de inkomenstoets in willen voeren bovenop de wettelijk vastgestelde €19,00.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: