Schagen pakt energiearmoede aan

SCHAGEN – Inwoners van Schagen die dreigen het slachtoffer te worden van energiearmoede, kunnen rekenen op steun van de gemeente Schagen. 

Schagen heeft van het rijk ruim  € 750.000,- gekregen om energiearmoede aan te pakken. Dat geld wil de gemeente inzetten om een kleine 1.200 huishoudens te helpen. 

Die huishoudens zijn niet alleen geselecteerd op basis van hun inkomen. Ook het energielabel van hun woning telt mee. 

Er zijn 3 pakketten gemaakt om de bewoners te ondersteunen. Het eerste pakket ter waarde van € 250,- is gericht op inzicht in energiegebruik en kleine energiebesparende maatregelen zoals LED-verlichting of radiatorfolie. Dit pakket is bedoeld voor woningen met energielabel A tot en met C. 

Het tweede pakket ter waarde van € 500,- is bedoeld voor woningen met energielabel C tot en met G. Ook bewoners van die woningen kunnen het gebruiken voor inzicht en energiebesparende maatregelen. 

Het derde pakket is voor de woningen met energielabel D tot en met G. Bij dit pakket kan  € 1.500,- worden besteed aan grotere energiebesparende maatregelen zoals isolatie. 

De gemeente werkt bij het project samen met onder andere Wooncompagnie, Humanitas en Wonen Plus Welzijn. Zo hoopt de gemeente alle huishoudens waar energiearmoede dreigt te kunnen bereiken. 

Begin volgend jaar worden de bewoners die zijn geselecteerd actief benaderd. Los daarvan werkt de rijksoverheid aan wetgeving om ook verhuurders te dwingen om hun woningen energiezuiniger te maken. Vooral particuliere verhuurders bieden nog geregeld woningen aan met enkel glas, oude CV ketels en tochtende ramen. 

Een interview met wethouder Puck de Nijs van de gemeente over het project is woensdagmiddag te horen in De Nieuwscarrousel op Noordkop Centraal Radio.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
1 antwoord
 1. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  De gemeente is toch echt aan zet om wat te betekenen in het van het aardgas halen van woningen.
  Zie het artikel: Het Rijk moet gaan kiezen tussen warmtepompen of warmtenetten
  De Rijksoverheid staat in de warmtetransitie voor een tweesprong: blijft ze mikken op individuele huishoudens die met subsidie overgaan op warmtepompen, of gaat ze vooral inzetten op hele wijken die collectief op een warmtenet overstappen? Die keuze moet worden gemaakt, schrijven twee onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport. Als dit niet wordt gedaan, bestaat het gevaar dat de warmtetransitie duurder wordt dan nodig.

  Mismatch
  De onderzoekers zien een ‘mismatch’ in het beleid. Subsidies maken het voor huishoudens goedkoper om een individuele warmteoplossing te vinden dan om later op een warmtenet over te stappen. Tegelijk zijn collectieve oplossingen, zoals hele wijken die op warmtenetten worden aangesloten, maatschappelijk gezien profijtelijker. Treffen in een wijk te veel huishoudens hun eigen warmteoplossing, dan wordt in die wijk een warmtenet waarschijnlijk minder rendabel. Aan de andere kant komt de transitie trager op gang als woningeigenaren op hun handen gaan zitten doordat ze niet meer financieel geprikkeld worden om hun huizen te verduurzamen.

  Nu gaan burgers hun eigen wellicht achteraf de verkeerde weg en wordt alles erg duur.

Reacties zijn gesloten.