Schagen loopt achter met afvalscheiding
SCHAGEN – Schagen heeft nog flink wat stappen te zetten voordat ze in de buurt komt van de norm van het Rijk van maximaal 30 kilo restafval per persoon in 2050.
Nu nog wordt in de gemeente Schagen 162 kilo restafval per inwoner ingezameld. De norm was 100 kilo per inwoner.
Afvalverwerker HVC, die over deze cijfers bericht, is niet tevreden over de inhoud van het restafval. Daarin zitten veel bruikbare grondstoffen. Zo bestaat 25% van het restafval uit materialen die nog herbruikbaar zijn. Het restafval is vaak vervuild waardoor het moet worden verbrand.
In het ‘Afval & recycleplan gemeente Schagen 2021-2024‘ is opgenomen het plaatsen van ondergrondse luiercontainers. Dit is nog niet gebeurd.
HVC wil graag in alle gemeenten het gedifferentieerde recycle-tarief invoeren, waarbij mensen die meer afval inleveren ook meer gaan betalen. Dat zou tot een afname van de hoeveelheid restafval per inwoner moeten leiden. Schagen overweegt dit systeem in de nabije toekomst in te voeren.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Bedankt voor je bijdrage, Natuurlijk Jerommeke Schagen
Nou niet meteen elke zeurkous aan die meneer van Natuurlijk Schagen koppelen, Henk. Ik zeik hier mijn eigen azijn. 🙂
HVC heeft een verdienmodel. Ze kunnen alles zelf scheiden in de huisvulcentrale en doen dit ook!
Maar ja ze hebben een monopolie dus ze kunnen van alles verzinnen..
De verstrekte milieu beweging v
Niet Schagen loopt achter, maar HVC loopt achter. Terwijl bij steeds meer gemeenten en afvalverwerkers het besef doordringt, dat achteraf machinaal scheiden van afval efficienter is en goedkoper, houdt HVC halsstarrig vast aan het huidige en bewezen inefficiente systeem. En dat, terwijl de afvalstoffenheffing in Schagen al tot de duurste van Noord-Holland behoort.
Er zijn toch scheidingsmachines, waarom gebruikt HVC die niet niet ?
De HVC wil dit, de HVC wil dat……. wij willen dat de HVC het scheiden van afval eens op locatie gaat doen zoals bijvoorbeeld bij andere vuilverwerkers in Nederland en verder blij zijn met vervuild restafval om te verbranden. dan hoeft de HVC ook geen afval in het buitenland te kopen om de overn brandende te houden.
Beste Dirk,
Helemaal mee eens. Zover mijn kennis strekt zijn de aangesloten gemeenten aandeelhouders van HVC. Misschien tijd dat zij opstaan.