Zorg om commerciële verhuurders

SCHAGEN – Aedes, de vereniging van woningcorporaties, maakt zich zorgen over commerciële partijen die sociale huurwoningen bouwen. Die hoeven aan minder regels te voldoen dan corporaties en kunnen na een tijd de huren fors verhogen, waardoor die sociale huurwoningen opeens vrijesectorwoningen zijn.

In Schagen worden de meeste sociale huurwoningen gebouwd in opdracht van Wooncompagnie.  Daarnaast bouwen projectontwikkelaars ook sociale huurwoningen.

Woordvoerder Ans Heijne geeft aan dat dan de gemeente eist dat het sociale huur deel na de bouw bij een woningcorporatie in bezit komt. “Wel zijn er in onze gemeente ook particuliere verhuurders actief die onder de gereguleerde huurtarieven vallen, dat gaat om huren onder de € 752,- die niet zomaar mogen stijgen.”

De gemeente is niet perse tegen particuliere verhuur, want ook daar worden woningzoekenden mee geholpen. Heijne: “Wel zijn wij er alert op dat er geen particuliere verhuur in plaats van sociale huur in projecten wordt opgenomen, omdat hier inderdaad het risico is dat de woningen na enige jaren weer verkocht worden.”

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):