Resten vliegers in vliegtuig Nieuwe Niedorp

NIEUWE NIEDORP – In het wrak van een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog bij Nieuwe Niedorp is neergestort, zijn resten gevonden van de vijf Tsjechische militairen die in het toestel zaten. 

Het vliegtuig, een Vickers Wellington, stortte neer in de nacht van 22 op 23 juni 1941 in een weiland bij Nieuwe Niedorp. Het vliegtuig was één van de 41 bommenwerpers die in die nacht een bombardement uitvoerde op Bremen. 

Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer. Slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt. 

De overige vijf Tsjechische bemanningsleden stonden sinds die nacht als vermist te boek. Bij de berging, die in juni vorig jaar begon, zijn stoffelijke resten aangetroffen. 

Inmiddels heeft de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht onomstotelijk vastgesteld dat deze toebehoren aan alle vijf vermisten van de Royal Air Force. 

De vijf militairen krijgen in de loop van dit jaar een eervolle begrafenis op een militair ereveld van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland. 

Zie ook: Botresten gevonden bij berging bommenwerper

(Foto’s: Aangeleverd)

Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Mail naar redactie@noordkopcentraal.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: