Botresten gevonden bij berging bommenwerper

NIEUWE NIEDORP – De specialisten van Defensie toonden de werkwijze en de eerste vondsten van de berging van de bommenwerper die in juni 1941 aan de Kanaalweg in Nieuwe Niedorp neerstortte.

Landingsgestel, delen van de cockpit, motoronderdeel, persluchtflessen en munitie zijn al geborgen. Er zijn ook wat fragmenten van kledingstukken gevonden.

Tot nu toe zijn 200 patronen gevonden van de 6 machinegeweren die aan boord waren. De patronen waren nog in goede staat.

Summiere hoeveelheden van stoffelijke resten zijn gevonden van de bemanning die aan boord was. Het gaat om botfragmenten. Er wordt vooral gekeken hoeveel personen er teruggevonden worden. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig in het laboratorium.

Majoor Bart Aalberts, bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht, vertelde dat de grote brokstukken met de hand verzameld werden. Voor de kleinere delen werd de kleigrond met water gemengd tot een brei die vervolgens gezeefd werd. Dit proces wordt op een andere locatie dan de crashput uitgevoerd.

(Foto’s en video: Bas Burlage en Joop Luten)

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef hier jouw reactie: