Reddingsplan nodig voor Waddenzee-wrakken

HOLLANDS KROON  – Er moet een reddingsplan komen om de wrakken op de bodem van de Waddenzee te beschermen.

Die oproep doen de culturele wethouders van de gemeenten Texel, Hollands Kroon en Den Helder aan de nieuwe minister van Cultuur Eppo Bruins. Hierin wordt gevraagd om permanente aandacht voor de historische scheepswrakken op de bodem van de Waddenzee.

Na de vondst van het monumentale Palmhoutwrak in 2015 zijn de gemeenten zich bewust van het nationale belang van deze culturele erfenis. Het wrak is wereldberoemd geworden door de vondst van ‘de Jurk’, een zilveren trouwjurk, een pronkbeker en honderden andere vondsten. Mogelijk bevat het zeventiende-eeuwse scheepswrak nog veel meer waardevolle spullen. En hiernaast liggen er nog honderden andere scheepswrakken op de bodem van de zee

De westelijke Waddenzee is volgens de gemeenten de schatkamer van het Nederlandse erfgoed. De wateren van onze gemeenten kennen de hoogste dichtheid van gezonken historische vaartuigen van Nederland.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):