Ravijnjaar eerder van start gaan

SCHAGEN  – De Raad van State wil dat de nieuwe manier van bekostigen van provincies en gemeenten versneld wordt ingevoerd en wel direct na de start van het nieuwe kabinet. Ook moeten decentrale overheden voldoende financiële middelen krijgen van het rijk.

Vanaf 2027 worden het gemeente- en provinciefonds geïndexeerd op basis van de ontwikkeling van het nominale bruto binnenlands product. De verwachting is dat door die nieuwe manier van bekostigen de fondsen naar verwachting minder schommelen en het voor gemeenten en provincies daardoor makkelijker wordt om hun begrotingen op te stellen.

Maar gemeenten gaan er vanaf 2026 wel zo’n slordige 3 miljard euro op achteruit.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Reageer op dit artikel
2 antwoorden
  1. Jac
    Jac zegt:

    Excuses, mijn fout, ik ben gewend met begrotingen in bedragen X1000 te doen. Het blijkt dat er geen 100000 ambtenaren maar 180000 ambtenaren en 13 % inhuur te zijn. De geeiste loonsverhoging is 8%.
    Dan komt er een loonsom van bijna 600 miljoen bij.
    Per saldo gaan de gemeenten er dus 3,6 Miljard op achteruit wat ergens opgehaald moet worden.

  2. Jac
    Jac zegt:

    3 Miljard minder naar de gemeenten. Zo’n 1 miljoen ambtenaren en zo’n 12 % inhuur keer gemiddeld 35000 euro per jaar, dan schat ik laag, is toch ruim 3 Miljard wat ze meer gaan kosten, per saldo gaan de gemeenten er ruim 6 Miljard op achteruit dus. Rara bij wie ze dat geld willen ophalen. Bij u en bij mij! Bovenop alle kosten die de afgelopen jaren explosief zijn gestegen. Trekt u de portemonnee maar weer, vooral de middeninkomens met hun zuurverdiende eigen huisje mogen bloeden, daar zijn er immers het meeste van. Gelukkig krijgt de koning er 50.000 euro bij, kan hij eindelijk een knappe bril kopen.

Reacties zijn gesloten.