Radiocolumn: Negatief – Positief

Beste luisteraars, het nieuwe jaar is nog maar net van start en er is alweer van alles aan de hand. Ja, nou en, zult u zeggen, lekker belangrijk of wat moet ik daar mee? Inderdaad, dat is nou net de kwestie, wat moet u daarmee.

Uiteraard de kredietcrisis, wat een raar woord eigenlijk, zit het krediet in een crisis of is het een crisis als je krediet hebt. Dat is maar net hoe je het bekijkt. Zeg je bijvoorbeeld; deze persoon heeft veel krediet, dan is dat zonder meer een positieve kwalificatie, maar bij de uitdrukking; hij is door zijn krediet heen gaat het plotseling toch al heel wat minder. Zo is het maar weer net hoe je het bekijkt.

Obama als nieuwe President van de Verenigde Staten, is dat positief? Ik hoop het wel voor al die mensen, maar ja, hoe hoger het verwachtingspatroon, des te moeilijker het wordt, dat is een wetmatigheid. Er zullen in dat Werelddeel heel wat figuren rondlopen die handwrijvend af zitten te wachten tot deze man onderuit gaat. A hell of a job, zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet. Have a nice day.

Gerrit van der Valk is dood, heeft u dat ook gehoord? Is dat positief of negatief, of is dat een onethische vraag. Deze man had zelf in ieder geval een zeer eigenzinnige kijk op ethiek en integriteit.

Van de week werd er ’s avonds laat nog een herhaling uitgezonden, een soort documentaire over het leven van de oude Gerrit. Dit soort persoonlijkheden hebben op mij altijd een zeer dubbelzinnige uitwerking. Een zakelijk brein, zonder meer, visionair zelfs, op een bepaald gebied. Er zijn ondernemingen die miljoenen besteden aan consultants om te onderzoeken wat of de klant wel of niet wil. Zo niet deze van der Valk, die voelde dat allemaal op eigen houtje feilloos aan en was hierdoor in staat het horeca-imperium in een aantal tientallen jaren op onnavolgbare wijze uit te bouwen. Maar ja, dan persoonlijk, een in mijn ogen tenenkrommend karakter. Uiteraard mede gevormd door tijd, omstandigheden en plaats. Op een gegeven moment vraagt de interviewer in eerder genoemde film of hij het goed begrijpt als hij zegt dat de ontvoerders van Mevrouw van der Valk en de Dames en heren van de FIOD eigenlijk uit hetzelfde hout gesneden zijn. De aanwezige jongere Valkjes houden de adem in, zij weten immers al lange tijd hoe opa er over denkt. De oude Gerrit redt zich hier slim uit.

Nou ja, dat is natuurlijk niet helemaal zo, maar je moet ze wel alle twee veel geld betalen, dus er is een overeenkomst. Kijk, dat is nu nog eens een logica waar je wat mee kunt. Of ik wel eens iets heb laten bouwen zonder vergunning?

Welnee, hoe komt u daar nu bij, en trouwens, wat maakt het mij nou uit of ik die vergunning voor- of achteraf krijg, wat een gezeur. Bij justitie zaten ze hun hersens nog te pijnigen over de mogelijke aanklacht wegens ernstige fraude toen Gerrit plotseling Zwitsers staatsburger was geworden.

Dat had hij toch weer snel geregeld, vooral met die inburgeringcursus. Positief en negatief, het loopt al weer danig door elkaar.

De firma Albert Heijn  wil in Schagen op zondag open. Een aardig initiatief zou je zeggen, kom je in ieder geval niet meer ‘tout’ Schagen op de zondagmiddag in Callantsoog tegen om een boodschapje te doen. Hiervan kan geen sprake zijn, reageert het Schager Stadsbestuur, het zou een onverantwoorde aantasting van het woon en leefklimaat in het Schager centrum betekenen. Nu kan je vanzelfsprekend ergens voor of tegen zijn, maar dit is toch wel het meest wonderlijke argument dat ik in tijden gehoord heb.

De afgelopen jaren hebben wij het Schager centrum op de zondagmiddag zien veranderen van een soort stiltegebied naar een permanent vermaakcentrum. Vanuit de SES kan ik mij dat goed voorstellen, die mensen willen zaken doen. Maar vanuit de lokale overheid heb ik nooit eerder iemand het voornoemde argument horen gebruiken over aantasting van leefklimaat. En dat terwijl er voor de komende zomer nagenoeg iedere zondagmiddag is volgepland met activiteiten die meestal niet bepaald geruisloos verlopen. Wat hebt u liever, iemand die met een zak boerenkool en een worst Albert Heijn verlaat of de firma Groenveld die op zondagochtend vijfhonderd hekken van zijn vrachtwagen afdondert waarna Jos Hendriks de geluidsinstallatie gaat testen. En dat allemaal luttele uren nadat de laatste feestgangers van de zaterdagnacht met veel rumoer de Schager markt hebben verlaten.

U zult wel denken, beste luisteraars, wat een zwartkijkerei allemaal weer. Ach, dat valt wel mee, het zijn alleen wat van die overwegingen die de gedachten passeren in het kader van het negatief en positief. Natuurlijk vind het leven doorgang, ook als de supermarkt op zondag dicht is, maar blijft staan dat het argument voor geen kant deugd. Een supermarkt op een industrieterrein dan, is dat misschien wat? Nee, foute boel, dat mag ook niet, iets met detailhandel.

Een lokale fietsenboer is ook al teruggefloten toen hij zijn bedrijfsruimte naar buiten het centrum wilde brengen. Ik kreeg wat foldertjes in de bus. Een bouwmarkt die adverteert met fietsen, wasmachines, waspoeder, skikleding, televisies, beeldschermen en nog wat aanverwante zaken. Een mega dierenwinkel geïntegreerd in een tuincentrum, waar gaat dit eigenlijk allemaal over.

Begrijpt u mij niet verkeerd, beste mensen, het leven hier bevalt mij over het algemeen zeer goed en zolang wij hier nog geen RTL 4 reporters op visite krijgen die de houdbaarheidsduur van Burgemeester Westerink gaan vergelijken met die van een pak yoghurt, het zogenaamde Den Helder syndroom, dan zal dat ook nog wel even zo blijven. Maar toch vroeg ik mij zo van de week eventjes af met al die eerdergenoemde problematieken. Hoe zou die ouwe van der Valk dat in zijn glorietijd nu hebben aangepakt.

Ik wens u een positief weekend.

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: