Radiocolumn: Herindeling

Het is met deze column de bedoeling dat ik af en toe –als daar aanleiding voor is- de Niedorper politiek van wat commentaar voorzie. Meestal is daar niet zoveel aanleiding voor en kan ik gewoon mijn gang gaan. Dat is prima, want Niedorper politiek is ook niet altijd alles. Deze week was toch wel weer bar interessant. Het ontslag van wethouder Beers en de herindeling waren volop in het nieuws. Nu weet ik van het ontslag van JanPiet nog niet zoveel, het is nog vers en de persberichten waren vrij vaag. Onenigheid in het College van B & W en te weinig aansturing van ambtenaren. . Nu komt –tot een bepaalde hoogte- onenigheid in het College vaker voor, maar meestal blijft het binnenboord. Zogauw je ermee naar buiten gaat, heb je de gevolgen namelijk niet meer in de hand. Het apparaat aansturen is niet mijn taak zegt JanPiet en gelijk heeft-ie, daar zijn een gemeentesecretaris en afdelingshoofden voor. Maar dat gelijk is deels theoretisch. Je ontkomt er niet aan om er zelf vaak ook bovenop te zitten. Als je bijvoorbeeld op een inspraakavond iets belooft, moet je de volgende dag wel overleg met de afdeling plegen. Misschien heb je iets beloofd dat wettelijk niet kan, dan moet je als de wiedeweerga een excuusbrief naar de bezoekers van de inspraakavond sturen. Als het allemaal WEL kan  zullen je ambtenaren goed moeten weten WAT je beloofde, anders komen er zeker problemen. Niets wat in een gemeente zo gevoelig ligt als schuttingen, stukjes grond (overhoekjes), bouwterreinen, bouwvergunningen, kortom Ruimtelijke Ordening. Menig wethouder in den lande ging JanPiet reeds voor.

Maar goed, om met sonneveld te spreken : Jan gaat, Enno komt. En ik wil vanaf deze plaat JanPiet veel sterkte wensen, ik weet dat hij naar eer en geweten zijn best heeft gedaan de gemeente zo goed mogelijk te dienen, maar ja, soms houdt het nu eenmaal op.

Wat nog lang niet ophoudt is de Herindeling. De Schager politiek is kwaad op Niedorp en daar zitten ze nu waarschijnlijk bang in een hoekje te wachten wat er gebeurt. Want het Schager raadslid Eelman is boos. Hij heeft een email naar JanSteven van Dijk (PvdA Niedorp) verstuurd, en het antwoord beviel hem niet. En dus is de heer Eelman klaar met Niedorp. Alsof het daarom gaat. Als het je niet bevalt moet je met betere voorstellen komen. Mailtje krijgen, niet meer praten, kom nou….De politiek zit er voor de burger, om met goede oplossingen te komen voor reële problemen. Niet zo snel opgeven Eelman. Of moet het weer net zo gaan als met Surplus??? Rondom Schagen besloten de gemeenten het openbaar onderwijs in een stichting onder te brengen. Lang vergaderd. Gemeenten hadden allerlei voorwaarden en wilden garanties, dat het zou gaan zoals ze voor ogen hadden. Schagen deed niet mee, was groot genoeg. Nu is Schagen toch bij Surplus. Heeft niet aan de totstandkoming meegedaan, had dus geen enkele invloed. Zo gaat het met de herindeling dus ook als iedereen als meneer Eelman reageert. Rondom Schagen fuseren (Net als bij surplus indertijd, trouwens…..Niedorp is natuurlijk niet zo gek alleen met Wieringermeer door te gaan, maar je moet ergens beginnen). En als alles dan een voldongen feit is kan Schagen aanschuiven. Kom op Gerrit, dat laat je toch niet gebeuren, zo duaal moet je nu ook weer niet zijn. Neem –desnoods samen met Pieter Eelman- het voortouw. Niedorp, Wieringermeer, Wieringen, Anna Poulowna, Zijpe en Harenkarspel. Zo’n 80.000 inwoners. En dan als Parel op de Kroon Schagen in het midden. Ben je meteen van het gezeur van Den Helder af wie nu eigenlijk DE regiofunctie heeft. 100.000 inwoners, een mooie krachtige plattelandsgemeente met een natuurlijk centrum. Kom op Gerrit, ga er voor, de grond heb je volgens mij al gereserveerd naast je gemeentehuis.

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: