PS-verkiezingen Mark v. Treuren Piratenpartij

NOORDKOP – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Mark van Treuren uit Schagen. Hij staat op plek 5 namens de Piratenpartij. 

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?

“Ik ben iemand die met zijn voeten in de modder staat en die een onorthodoxe benadering heeft voor het oplossen van problemen. Onze partij benadert zaken ongeremd en zonder vervlochten relaties met grote bedrijven. Dan moet je denken aan organisaties als Tata Steel, EuroParcs of Schiphol en mega datacenters van Microsoft en Google. Wat wij gaan brengen en waar ik zelf de nadruk op wil leggen is het decentraal oplossen van problemen. Dit kan door e-democracy en een burgerberaad. Zo komen de belangen van inwoners boven die van dat soort bedrijven te staan.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?

“In Noord-Holland willen we landbouw verduurzamen van onderop. We willen de boeren helpen met een transformatie naar natuur inclusieve kringlooplandbouw. We willen de boeren betrekken bij het landschapsbehoud. Landbouwgrond kan meervoudige toepassingen hebben. Zo kun je aan de stikstofnormen voldoen zonder dat dit ten koste gaat van de boeren, die we hard nodig hebben. Excessen als megastallen kun je samen aanpakken en oplossen.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?

“Daar hebben wij hele andere gedachtes over dan hoe het nu gaat. We moeten naar een soort mobiliteit van de 21ste eeuw, een ware transitie. We willen het openbaar vervoer veel sneller, toegankelijker, goedkoper en fijnmaziger maken. Dan kunnen alle lagen van de bevolking er gebruik van maken. Daarnaast willen we investeren in fietspaden en autodeel locaties.”

Wat gaat jouw partij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?

“We hebben in het bijzonder aandacht voor jongeren en senioren en willen een voorrang voor jongeren uit de jeugdzorg. Die komen nu vaak op straat te staan met alle gevolgen van dien. We willen het bouwen in het buitengebied als laatste optie houden en bouwen liever hoger in de bestaande steden. Private woningbouwprojecten moeten minstens 30 procent sociale huur zijn. Daarnaast vinden wij, en ik persoonlijk helemaal, alternatieve woonvormen interessant. Bijvoorbeeld Tiny Houses en communes. Hiermee bouw je ook een stuk duurzamer.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?

“We willen een startersfonds oprichten voor mensen die hun eigen energie willen gaan opwekken. Er zijn al initiatieven waarbij dorpen zo bijna volledig zelfvoorzienend zijn geworden. Daarmee wordt je ook onafhankelijk van grote bedrijven als energieleveranciers. We willen daarover als Piratenpartij kennis verspreiden. Dit vraagt wel dat de regelgeving versimpeld wordt, zodat initiatieven makkelijker kunnen ontstaan. Hiermee win je veel op het gebied van gezondheid, ecologie, maar ook financieel.”

Avatar foto
De bron van bovenstaand bericht is Regio Noordkop, de publieke lokale omroep voor de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon. Regio Noordkop is mediapartner van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: