PS-verkiezingen: Dorien Sijbenga BBB

NOORDKOP – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Dorien Sijbenga uit Middenmeer. Zij staat op plek 4 namens de BoerBurgerBeweging. 

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Ten eerste moeten we gaan investeren in de infrastructuur. Het openbaar vervoer en de wegen. Daarnaast wil ik dat de provincie zich in gaat zetten voor woningbouw en dat we het stikstofbeleid grondig gaan herzien. Zodat we geen buitensporige maatregelen nemen waardoor hele sectoren als de visserij en de agrariërs helemaal worden ontwricht.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“Door het polariseren worden de mensen tegen elkaar opgezet. Er moet een eenduidig beleid komen zodat iedereen kan zien of de stikstofnormen worden gehaald en of het goed gaat met de natuur. Er zijn al zoveel rapporten herschreven omdat het niet klopte. Het is heel belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen stikstof en ammoniak. We moeten goed kijken hoe we met z’n allen kunnen verminderen. Nu staan de landbouw en de visserij voorop, dat vind ik niet goed. Kijk er eens op een andere manier naar, kijk naar de staat van de natuur. Dat is ook in lijn met de Europese richtlijnen.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Het beleid en de mindset is op dit moment vooral gefocust op de auto. Het ontbreekt aan het aanleggen van veel fietspaden. Dorpen in de Kop van Noord-Holland zijn slecht met elkaar verbonden. Met name de oost-west verbindingen zijn slecht. Daarnaast hebben we de N9, één van de gevaarlijkste rijwegen. Het kabinet zal geld beschikbaar moeten stellen en misschien wel private partijen. De vergrijzing maakt dat een investering in het openbaar vervoer noodzakelijk is, zodat mensen van A naar B kunnen blijven gaan.”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“In principe zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de woningbouw. Wij vinden het wel belangrijk dat er actief toezicht wordt gehouden op de bouw van voldoende betaalbare woningen. Daarnaast moet de provincie vooral faciliterend werken. Wij zijn ook voor een zelfbewoningsplicht. Woonruimte is vooral nodig voor starters, doorstroming, asielopvang en ouderen. We hebben een behoorlijke opgave voor ons.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Het is niet acceptabel dat hier geen nieuwe bedrijven meer komen omdat ze niet aangesloten kunnen worden. Liander heeft een enorme wachtlijst. Daar dient de provincie de regie meer in de hand te nemen. Het is niet zomaar op te lossen, want Liander moet toch de uitbreiding van het net te realiseren. Liander zegt dat het nog jaren gaat duren, maar dat vinden wij niet acceptabel. We zijn tegenstanders van de realisatie van nog meer datacenters in onze provincie.”

Avatar foto
De bron van bovenstaand bericht is Regio Noordkop, de publieke lokale omroep voor de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon. Regio Noordkop is mediapartner van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):