Provincie zoekt steun voor scheepswrakken

TEXEL – De provincie Noord-Holland wil voorkomen dat Nederlands maritiem erfgoed verloren gaat en pleit bij partijen in de Tweede Kamer voor een nationale aanpak.

“Als er nu geen actie wordt ondernomen, verdwijnen er binnen twintig jaar vele schatten uit de Nederlandse geschiedenis”, aldus het provinciebestuur. Dit omdat de stroming in de Waddenzee continu verandert. Diepe geulen verplaatsen zich langzaam en spoelen zo steeds meer waardevolle scheepswrakken weg.

Bij een voormalige ankerplaats bij Texel liggen tientallen wrakken van schepen die in de 17e eeuw op Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen voeren. Bij die zogeheten Rede van Texel gingen destijds veel schepen voor anker in afwachting van gunstige wind.

Tien jaar geleden deden duikers op de bodem van de Waddenzee een bijzondere vondst. Een kist vol met textiel uit een schip dat rond 1650 was vergaan toen het bij Texel voor anker lag, bleek een trouwjurk uit de 17e eeuw te bevatten. Het waardevolle kledingstuk uit het zogenoemde ‘Palmhoutwrak’ is met andere vondsten te zien in het Texelse Museum Kaap Skil.

“Als een landelijke actie uitblijft verdwijnen binnen twintig jaar vele schatten uit de Nederlandse geschiedenis”, besluit de provincie.


Publicatiedatum: 21 mei 2024
Tags:

Categorie: Nieuws
Aantal views: 124
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):