Poten, zaaien, oogsten en proeven

SCHAGEN – De groep van juf Daniëlle op de Julianaschool in Schagen ging afgelopen periode aan de slag met de pieper. IVN Natuureducatie stelde een heuse pieperles samen voor 140 basisscholen in Noord-Holland. 

De kinderen leerden hoe je moet zaaien en hoe planten groeien. Ze kweekten hun eigen groenten en leerden over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit.

Op de Julianaschool kreeg de pieper niet de hoofdrol. Want er werden niet alleen aardappelen gepoot maar er is ook spinazie gezaaid. “Ons thema was deze periode ‘Lekker gezond en fit’. We hebben veel geleerd over voeding. Zo kwam er een diëtiste op school. Wat is nu eigenlijk gezond en welke voedingsstoffen heb je nodig om goed te groeien”, vertelt juf Daniëlle.

Daarnaast is er in de schooltuin gewerkt en daar gaat de groep de komende tijd mee door. Er zijn minigeveltuintjes gemaakt, daarin hebben de kinderen groenten gezaaid die ze zelf lekker vinden. “Als het goed is zijn die nog voor de zomervakantie klaar en kunnen we er patatjes van maken, daar zijn de kinderen heel duidelijk over”, lacht Daniëlle.

Donderdagavond was de grande finale: de kinderen doken samen met chef Jonne van De Ooievaar de keuken in om voor hun ouders te koken. Op het menu stonden onder andere een smoothie, een salade van witlof, radijs, wortel en bleekselderij en een pompoensoepje. Maar ook werd er genoten van een stamppot met andijvie en spinazie, zelfgemaakt yoghurtijs, rabarbercompote en worteltaart.

Avatar foto
Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal. Iets delen met Sanne? Stuur het naar sanne.deweger@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):