Politiek stelt vragen over Dinoterb

NOORD-HOLLAND – Politieke partijen in de provincie Noord-Holland willen opheldering over de gevonden Dinoterb op meerdere plaatsen in de provincie. 

Dinoterb is een onkruidbestrijdingsmiddel dat al sinds 1998 verboden is. Het is kankerverwekkend en vooral schadelijk voor zwangere vrouwen.

Het middel werd bij metingen echter in hoge concentraties gevonden, onder andere in Het Zwanenwater bij Callantsoog.

In de provincie Noord-Holland is de verbazing groot. De Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks/PvdA hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Het CDA meldt in een persbericht dat bloembollentelers onterecht beschuldigd worden. Ook het CDA dringt aan op onderzoek.

Volgens statenlid Willemien Koning is door de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur navraag gedaan bij middelen-leverende bedrijven zoals Agrifirm, Crop Life, van Ieperen en CAV Agrotheek. Die bedrijven melden dat het middel niet wordt geleverd aan bollenbedrijven.

Eerder onderzoek door Waterschap AA en Hunze heeft aangetoond dat er mogelijk nog een andere oorzaak is van Dinoterb in het oppervlaktewater. Door de enorme regenval van afgelopen maanden kunnen oude, onafgebroken stoffen naar boven komen.

“’Het is belangrijk dat onderzoek snel plaatsvindt, zodat bepaalde beroepsgroepen nu niet onterecht beschuldigd worden”, meldt Willemien Koning.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
  1. Bart
    Bart zegt:

    Robbert ik denk dat je gelijk heb de J is van Jac ook vanwege zijn negatieve reacties, kan niet missen.

  2. J
    J zegt:

    Ach, ach, ach. Ze weten er al jaren van maar nu het aan de grote klok is gehangen zijn ze allen verbaasd en verontwaardigd. Wat een toneelstuk is die hele politiek toch. Van laag tot hoog, ze liegen en bedriegen iedereen voor hun eigen financiële belangen.

Reacties zijn gesloten.