Plaatsing bordje Kaatje Tak-plantsoen

Dinsdagmiddag 10 mei om 14.30 uur onthult wethouder Beemsterboer een naambordje bij het Kaatje Tak-plantsoen in Tuitjenhorn. Dat is aan de Dorpsstraat, ter hoogte van nummer 65. Een stukje historie van Tuitjenhorn komt zo weer tot leven,

Het Huis van Kaatje Tak was een karakteristiek arbeidershuisje. Het was gebouwd in 1844 en het stond er anderhalve eeuw later nog. Het was het oudste pand in de voormalige gemeente Harenkarspel. Tien jaar na de bouw van het huisje werd Kaatje Tak er in 1854 geboren. Het huis is naar haar vernoemd en het stond op deze plek.

Na het overlijden van de laatste bewoner Klaas Tak, zoon van Kaatje, in 1985, werd het huisje afgebroken. Dat was wel tijd, want al in 1969 was het huis onbewoonbaar verklaard. Het verkrotte pandje werd later door de gemeente Harenkarspel aangekocht. De gemeente besloot dat het te duur was om de woning te behouden en liet het slopen.

De gemeente Schagen plaatst nu een bord dat herinnert aan het oudste huis van het dorp. Historie-kenner Jan Groot, woonachtig in Schagen, is initiatiefnemer hiervan. Hij is kleinzoon van Kaatje.

Wethouder Beemsterboer: “Ik vind het mooi dat door dit bord de historie van deze plek behouden blijft. Ondanks dat het huis er niet meer staat, blijft de herinnering eraan behouden. Iedere voorbijganger kan nu ook lezen waarom het plantsoen zo heet.”

Meer informatie: https://youtu.be/xccfOR3lADQ

Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: