Open monumentendag met thema Duurzaamheid

Komend weekend, 10 en 11 september, is de Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Duurzaamheid’. In stad en dorpen van gemeente Schagen doen veel monumenten en musea mee. Veelal met gratis toegang. In de Grote Kerk op de Markt 23a in Schagen komt een historische markt en leuke kinderactiviteiten. Op zaterdag tussen 10 en 17 uur en op zondag tussen 12 en 17 uur. Bezoekers kunnen onder andere zien hoe je moet strovlechten en meedoen aan een quiz.

Opening

Om 11.00 uur opent wethouder Simco Kruijer de Open Monumentendag in de Grote Kerk met een bijzondere handeling. De wethouder van erfgoed en monumenten doet een ‘verfstreek’ op een schilderdoek. Hij doet dit onder leiding van Rembrandt van Rijn (uiteraard niet de echte). Direct daarna lanceert wethouder Hans Heddes (van duurzaamheid) officieel de inkoopactie voor isolatie. De gemeente Schagen organiseert deze actie samen met het Duurzaam Bouwloket. In de kerk zien we experts op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. Zoals de energiecoaches van de Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC), bij de kraam van gemeente Schagen. De energiecoaches geven gratis en onafhankelijk advies. Dat varieert van kleine energiebesparende maatregelen tot isoleren van een woning en warmtevoorzieningen zoals (hybride) warmtepompen.

Historie te beleven in en om Schagen

Er is ook veel aandacht voor monumenten en historie. Zo zijn er op de Historische Markt stands van de Zijper Molens, de NAW (vrijwilligers in de archeologie), museum Vreeburg en verschillende historische verenigingen. Hier kan iedereen meer te weten komen over de historie van Schagen. Of luisteren naar lezingen over archeologie, verduurzaming, historisch kleurgebruik in de regio, stolpboerderijen en het slot Schagen. De historie is te beleven, bijvoorbeeld met een strovlechter en een kalligraaf-schoonschrijver. En er is een quiz te doen waarin ieders kennis wordt getest. Buiten de kerk is er van alles te doen in en rond Schagen. Zoals een stadswandeling door het centrum van Schagen, die start vrijwel elk uur voor de ingang van de Grote kerk. Of de wandeling naar Tjaarsdorp, bij de Tjallewallerweg. Dit oude terpenlandschap heeft een interessante historie. Museum Vreeburg, de Slottorens en de Christoforuskerk aan de Molenstraat zijn gratis te bezoeken. Klokkenmaker Henk Houkes geeft lezingen over zijn werk als klokkenmaker, aan de Herenstraat 5.

Kinderactiviteiten

In de Grote Kerk zijn ook leuke kinderactiviteiten te doen. Kinderen (eigenlijk van alle leeftijden) kunnen er scherven plakken om zo terug te vinden hoe een vaas of pot eruit heeft gezien. Ook zijn er archeologische spelletjes, zoals voorzichtig boven halen wat in de grond zit, kun je een schilderij maken onder leiding van de ‘echte’ Rembrandt van Rijn en nog veel meer!

Musea, molens en kerken

Tijdens de Open Monumentendag zijn veel monumenten te bezoeken. Museum Eenigenburg, museum Tante Jaantje in Callantsoog en verschillende molens en kerken openen hun deuren, zoals korenmolen de Hoop in ’t Zand, molen ZG in Burgerbrug, molen P in Oudesluis, molen de Grebpolder in Schoorldam en de Groenvelder molen in Sint Maarten. Ook zijn de bijzondere kerkinterieurs van de voormalige hervormde kerken in Burgerbrug, Oudesluis en Sint Maartensbrug te bezichtigen. Evenals de protestantse kerk in Callantsoog, Dirkshorn en Eenigenburg en de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. Bij de woonhuismonumenten aan de Tolkerdijk 28 en de Oude rijksweg 103 in ’t Zand leiden de eigenaren u graag rond.

Meer informatie over de Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl.  De folder is te verkrijgen in de Grote Kerk op de Markt (ingang aan de zijkant, tegenover restaurant Stiel). Zie ook www.visitschagen.nl

(Foto: Pierre Mettes)


Publicatiedatum: 8 september 2022
Categorie: Gemeentenieuws
Aantal views: 74
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: