‘Old skool’ troef bij clubnamen

Flink wat sportverenigingen zijn vanuit de historie opgescheept met namen, waarop moeiteloos het predicaat ‘old skool’, kan worden geplakt. Oubolligheid troef, kortom. Maar clubnamen worden slechts zelden veranderd, óf het moet gaan om een fusie, dan gelden andere regels. Een mooi voorbeeld is natuurlijk Schagen United, de vereniging die ontstond na het samensmelten van vv Schagen en SRC. Een aantal namen van clubs uit de regio onder de loep:

Berdos (Bergen): Bergense Doel Schutters.

FC Den Helder: Fusieclub Den Helder.

Con Zelo: ‘Met IJver’ (Latijn).

HOSV: Hoogwoud Opmeer Sport Vereniging.

JVC: Julianadorper Voetbal Club.

KSV (HHwaard): Kruizer Sport Vereniging.

RKEDO: Rooms-Katholieke Eendracht Doet Overwinnen.

SVW’27: Steeds Voorwaarts 1927

Vesdo: Vlugheid En Samenspel Doet Overwinnen.

VIOS: Vooruit Is Ons Streven.

VZV: ‘t Veld Zijdewind Vooruit.

ZAP: Zwaluwen Anna Paulowna.

SEW: Sport En Wilskracht.

Natuurlijk blijven namen als HBOK (Het Begon Op Klompen) en – iets verder weg – AGOVV (Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder (eerder: Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging) pareltjes in de wondere wereld van de clubnamen. 

Maar wat te denken van KGB uit Bovenkarspel? KGB werd opgericht op 23 juni 1931. De letter K staat voor ‘Kolping’ en werd geïnspireerd door het werk van zekere Adolf Kolping, een Duitse priester die ervoor ijverde dat arbeiders na hun werk verpozing konden vinden in zogenaamde gezellenverenigingen. De letters KGB betekenen dan ook ´Kolping´s Glorie Blijft´. In het begin werd de naam voorafgegaan door ‘RK’. Deze toevoeging werd in de jaren 70 weggelaten.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):