Noordwest komt met een nieuwe PET tracer

SCHAGEN –  Deze maand heeft een eerste patiënt in Nederland een PET/CT-scan ondergaan met een nieuw radioactief middel, Fluor-18-FAPI. 

Deze unieke tracer is ontwikkeld door intensieve samenwerking tussen de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Hiermee zijn moeilijk te detecteren tumoren, zoals sommige darmtumoren, beter zichtbaar te maken.

Fluor-18-FAPI bindt zich niet aan de tumorcellen zelf, maar aan door de tumor geactiveerde fibroblasten in het omliggende weefsel. In de rest van het lichaam komen deze soort fibroblasten niet voor, en daar zal het middel zich dus niet binden.

Binnenkort zal de nieuwe scan ook gebruikt worden voor andere lastig te herkennen tumoren.

De radioactieve tracer Fluor-18-FAPI wordt binnen de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar geproduceerd. Deze nieuwe stof is makkelijker in grotere hoeveelheden te maken.

(Foto: Antoni van Leeuwenhoek)

Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: