Noord-Holland noord wil af van code rood

NOORDKOP – De Regio Holland boven Amsterdam wil af van de code rood die de Duitse overheid heel Noord-Holland heeft gegeven. 

Duitse toeristen vertrekken massaal uit de regio. Reserveringen worden afgezegd. Toch zijn er relatief weinig coronabesmettingen in de regio. Die zijn er wel in het zuiden van de provincie. 

De gemeente Texel deed eerder een oproep aan de Duitse overheid om niet geheel Noord-Holland als risicogebied te bestempelen, maar specifieke regio’s als risicogebied te benoemen. 17 gemeenten in het noorden van de provincie ondersteunen nu die oproep. 

“De toeristische sector in de regio was juist bezig met een inhaalslag en veel recreatieparken waren weer volgeboekt. Door het Duitse code rood is hier abrupt een einde aan gekomen”, schrijft de organisatie Holland boven Amsterdam in een persbericht. 

Ondernemer Niek Hietberg van verhuurbureau LekkerNaarZee heeft het aantal boekingen in één dag zien afnemen van 100% vol naar 20%. 

De regio gaat nu een verzoek indienen bij de Duitse ambassade om de maatregelen te heroverwegen en code rood alleen te laten gelden voor specifieke regio’s in Noord-Holland. 

“Wij begrijpen best dat als de besmettingen uit de hand lopen de Duitse overheid moet ingrijpen, maar je kan niet heel Noord-Holland over een kam scheren”, meldt wethouder Jelle Beemsterboer (CDA) van de gemeente Schagen. De besmettingsgraad in de gemeente Schagen is circa 15 per 100.000 inwoners. In Amsterdam is dat rond de 235 per 100.000 inwoners.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):