Noodklok bereikbaarheid dierenarts in nacht

DEN HELDER – In Noord-Holland zijn nauwelijks nog dierenartsen in de nacht bereikbaar voor baasjes met huisdieren in nood. Dit is te zien in het tv-programma “Pointer” van KRO-NCRV op zondag 10 december om 22.09 uur op NPO 2.

Ook de dierenambulance in Den Helder slaat alarm over de situatie. Baasjes met een dier in nood moeten vanuit Den Helder een uur rijden naar het dierenziekenhuis in Amsterdam of soms zelfs naar Rijswijk. Ambulancemedewerker Nick Pen maakt regelmatig schrijnende situaties mee. “Het is helaas meerdere keren voorgekomen dat een dier het niet gehaald heeft. Dat een hond iets in zijn luchtweg heeft en je kan gewoon eigenlijk bijna niks.”

Gestikte hondenpup
Marga Luitwieler uit Den Helder heeft een jaar geleden haar pup Umbar verloren doordat geen enkele dierenarts in haar regio bereikbaar was. Haar 8 maanden oude Berner Sennen werd midden in de nacht heel erg benauwd en heeft de lange rit naar Amsterdam niet overleefd. “Dit wil ik nooit meer meemaken, het was verschrikkelijk”. Drie kwartier heeft ze rondgereden door de provincie met een stikkend dier. “Er was niemand te bereiken, je voelt je zo machteloos.”

Bereikbaarheid van dierenartsen in de nacht en avond is een steeds groter wordend probleem. Pointer heeft de bereikbaarheid van dierenartspraktijken in Noord-Holland onderzocht na berichten dat verschillende dieren zijn overleden omdat ze niet op tijd zorg konden krijgen.

Amsterdam
Dierenarts Ilona Wegman heeft een praktijk in Den Helder en is aangesloten bij dierenzorgketen AniCura. Zij heeft de nachtdiensten uitbesteed aan het dierenziekenhuis in Amsterdam omdat er geen andere mogelijkheid meer was. “Door een tekort aan dierenartsen is de werkdruk ontzettend hoog. We moesten met steeds minder artsen de diensten dragen. En daarom hebben wij naar een andere oplossing gekeken om overdag ook voldoende fit te kunnen blijven en kwaliteit te kunnen blijven leveren. Ik vind deze situatie ook niet ideaal, dat zeg ik eerlijk, maar het is op dit moment wel de situatie waar wij mee van doen hebben.”

Van de 162 onderzochte dierenklinieken zijn nog maar 12 klinieken bereikbaar in de nacht, en voornamelijk alleen voor eigen klanten. Het overgrote merendeel van alle praktijken in Noord-Holland verwijst in de nachtelijke uren door naar de twee grote specialistische dierenziekenhuizen in Amsterdam, die als enige wel 24/7 open zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV).

Monopolie
Deze spoedziekenhuizen zijn in handen van grote dierenzorgketens AniCura en Evidensia, die afgelopen jaren op grote schaal dierenartspraktijken hebben overgenomen. Eigenaren van dieren hebben in Noord-Holland nauwelijks nog een andere keuze in de nacht. Dierenarts Kuyten, één van de weinige vrijgevestigde dierenartsen in Noord-Holland die nog wel eigen nachtdiensten draait, maakt zich zorgen over het welzijn van dieren maar ook over de kosten die mensen dan kwijt zijn. “Ze kunnen eigenlijk alleen nog maar naar een gespecialiseerde spoedkliniek toe en die heeft een monopoliepositie. Dan ben je zo’n 200 tot 300 euro kwijt, alleen al aan een consult en dan heb je nog geen behandeling.”

Marktwerking
De dierenzorg is een vrije markt. Er is geen toezicht op de bereikbaarheid van dierenartsen. Ook is er geen toezicht op de prijsontwikkelingen van behandelingen. Na signalen over hoge medische kosten heeft demissionair minister Adema (Landbouw) een onderzoek aangekondigd naar de prijsontwikkeling in de dierenzorg.

Het onderzoeksjournalistieke programma Pointer is te zien op zondag 10 december om 22.09 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 of op NPOstart.nl

Avatar foto
Richard de Graaf is als weekendredacteur actief voor Noordkop Centraal en Regio Noordkop.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
7 antwoorden
 1. Feli
  Feli zegt:

  Een schrijnende situatie waarbij er door tekorten aan dierenartsen geen nachtdiensten meer gedraaid kunnen worden. Waarom is er überhaupt nog een loting op deze studie?! Ik denk dat, naast het opkopen door grote bedrijven en je veel geld kwijt bent, het door tekorten ook niet meer mogelijk is om de diensten te verdelen in een kleinere praktijk omdat je als dierenarts ook overdag een druk programma hebt.. als er dan niet genoeg personeel is om het te verdelen is de keuze denk ik sneller gemaakt.. een oplossing kan overigens zijn om de diensten in de regio onderling te verdelen om de druk op een enkele praktijk te verlichten.. zo ging het vroeger immers!

 2. ria lome
  ria lome zegt:

  Het is gewoon onmenselijk om een betaalbare dierenarts te vinden voor je huisdieren het word net als met mensen als je poen hebt woord je geholpen ook uitgeknepen deze praktijken in Europa een K…… wereld voor dieren en mensen mensen met poen en macht die klaren het even voor ons vreselijk zulke mensen

 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  5bd geleden belde ik mijn dierenarts voor een spoedgeval voor mijn hond 4 keet spoedlojn krijg je gewoon te horen en bot he geen tijd met spoed amsterdam zwanenburg moest wel onze schat laten inslapen.onze lieverd van een Duitse herder dan heb je het gelijk verkloot bij mij als dierenarts

 4. Ron Alsemgeest
  Ron Alsemgeest zegt:

  Waar zijn de dierenartsen gebleven die alles voor de dieren op de eerste plaats zetten en niet zo als tegenwoordig alleen maar voor de poen

  • Jac
   Jac zegt:

   Inderdaad, alles is overgenomen door graai bedrijven. Maar dat is met de zorg voor mensen net zo, vroeger was het een roeping om arts te worden en mensen te helpen, tegenwoordig draait het alleen nog maar om de poen.

   • H.K
    H.K zegt:

    Niet alleen in Noord Holland,dit zie je opeerdere plekken in Nederland Ben het helemaal eens het gaat om de poen,

 5. Speelman
  Speelman zegt:

  Niet alleen daar. , ik woon burgh haamstede kop van schouwen duiveland, ik moet naar Dordrecht in de nacht nou als t ernstig is met je hond haal je dat genneens , kan toch niet moet snel weer veranderen.

Reacties zijn gesloten.