Niks geks in Ingenieur Krabbeweg (video)

DIRKSHORN – Na onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), is gebleken dat het hoge stralingsniveau in een deel van het wegdek van de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn komt door natuurlijke radioactiviteit.

De straling levert geen gevaar op voor de gezondheid of leefomgeving. Het komt vaker voor dat in een weg materiaal zit dat natuurlijke radioactiviteit bevat. Dit komt door grondstoffen die worden gebruikt voor versteviging van een wegdek.

“Het had zorgelijk geweest als het om een radioactieve stof of bron zou zijn gegaan die er niet hoort te zitten”, meldt Erik Lammers, inspecteur stralingsbescherming bij de ANVS.

Het RIVM deed onderzoek, omdat de ANVS een melding kreeg van iemand die met eigen apparatuur een verhoogd stralingsniveau had opgemerkt in een deel van het wegdek. De ANVS schakelde het RIVM in, omdat die organisatie nog preciezere meetapparatuur heeft.

De definitieve rapportage van de metingen volgt na ongeveer een maand.

Avatar foto
Kees Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met Kees? Stuur een mail naar kees.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden

Reacties zijn gesloten.