Minder hennepkwekerijen opgerold

REGIO – In 2022 heeft netbeheerder Liander samen met de politie 360 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. In Hollands Kroon waren dit er vijf.

In de gemeente Schagen ging het om één adres, in Den Helder is er geen een kwekerij ontdekt. 

Landelijk is er op deze manier 18,7 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal aan stroom afgetapt. Dit is bijna net zoveel als jaarlijks door 6.500 huishoudens wordt verbruikt. In 2021 kwam het aantal ontdekte hennepkwekerijen nog boven de 600 uit.

“De terugloop van het aantal ontdekte hennepkwekerijen lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Echter betekent dit niet dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk afneemt. Het lijkt erop dat de bereidheid van burgers om een vermoedelijke hennepkwekerij te melden is gedaald”, stelt Liander.

Avatar foto
Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal. Iets delen met Sanne? Stuur het naar sanne.deweger@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):