Miljonairs maken de aarde onleefbaar

Ben jij zo’n miljonair die heel veel meer inkomen krijgt dan je nodig hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien? Of ben jij zo’n arme werkende die nauwelijks zijn huur, zijn ziektekosten en andere zaken kan betalen en daarom maar wat persoonlijke leningen heeft afgesloten? Als miljonair heb je een hele grote milieuvervuilende ‘ecologische voetafdruk’ en als werkende arme een kleine. Maar heel veel mensen  op aarde moeten zien te overleven met slechts ‘a dollar a day’ en laten nauwelijks ecologische voetafdrukken achter. Grote ecologische voetafdrukken vervuilen de aarde. Miljonairs (en miljardairs) zijn dan ook een bedreiging voor de leefbaarheid van de aarde. Langzamerhand vervuilen zij onze planeet met hun ongebreidelde consumptiewoede.
Langzamerhand zijn we door hun toedoen op weg naar een onveilige, vervuilde samenleving. Net hoorde ik op het journaal dat het aantal mensen dat dreigt door hongersnood te sterven is opgelopen tot 45 miljoen. De nieuwslezeres gaf als oorzaken de overname van de macht in Afghanistan door de Taliban, het klimaat, conflicten en de corona crisis. De onderliggende oorzaak ‘vergat’ ze te vertellen: de ongelijke spreiding van welvaart door de ophoping van kapitaal bij weinigen.
Oxfam liet kortgeleden op basis van onderzoek weten dat de rijkste 1% van de wereldbevolking 2 keer zoveel CO2 uitstoot als de armste helft van de wereldbevolking. Ook concludeerde Oxfam dat die rijkaards zo’n 97% minder zouden moeten consumeren om de klimaatdoelen van 2050 te halen. Het vliegen van hot naar her, het schieten van raketten in de ruimte om rijkaards te plezieren en meer van dat soort onnutte acties zouden verboden moeten worden. De consumptiewoede van rijkaards moet bestreden worden.
Toch kwam bij mij de vraag op hoe hoog de inkomens zijn van de mensen van Oxfam. Voegen zij de daad bij het woord en hebben zij hun salaris aangepast aan hun doelstellingen? Helaas blijkt dat zij ook horen bij de categorie rijkaards. Drie Oxfam directeuren inden in 2020 respectievelijk 123.000, 106.000 en 103.000 euro. Dat is heel veel meer dan ze voor hun levensonderhoud nodig hebben. Ze houden geld over dat ze op de bank zetten of gebruiken voor overconsumptie. Wat voor huis hebben ze gekocht? In wat voor auto rijden ze? Hoeveel vliegreizen hebben ze gemaakt? Hoe vaak gaan ze uit eten?
Een salaris van meer dan een ton schept mogelijkheden voor overconsumptie. En dat vergroot je ecologische voetafdruk. De mannen van Oxfam zijn helaas niet geloofwaardig. Ze willen volgens hun doelstelling de armoede bestrijden maar zouden eigenlijk de overmatige rijkdom van miljonairs moeten bestrijden. Dat doen ze niet omdat ze zelf tot de groep rijkaards behoren. Een krantenbericht meldde dat koningin Elisabeth ‘geïrriteerd’ zou zijn omdat er niets aan het klimaat wordt gedaan. Klinkklare schijnheiligheid. Als één van de rijksten der aarde zal haar ecologische voetafdruk enorm groot zijn. En Charles, haar zoon, heeft gezegd wat aan de ongelijke sociaaleconomische verhoudingen te willen doen . Ik zou zeggen lever een flink deel van je kapitaal in en geef het aan de armen…
Kees Zwaan
Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 8 november 2021
Categorie: Column
Aantal views: 355
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Lotte
    Lotte zegt:

    Helemaal mee eenmaal! Vind maar eens een goed doel, waarbij er geen 2 of 3 directeuren zijn en er geen salarissen met 6 cijfers worden uitbetaald…knap lastig…

Reacties zijn gesloten.